laveudegandia.com / laveudelasafor.com

Diario de actualidad de la comarca de La Safor / Valencia


Escola Bressol de Santa Eulàlia de Ronçana, construïda per l'arquitecte Gabriel Barbeta i Solà
Foto: AyuLVG/2021
Fuente: Ayuntamiento de la Vall de Gallinera
Valencia
03 de junio de 2021

LA VALL DE GALLINERA INICIA EL PROCÉS DE PARTICIPACIÓ PER A LA CREACIÓ DE LA FUTURA ESCOLA

 

• Dels 542 municipis del País Valencià, un total de 215 tenen una població inferior als 1.000 habitants. Aquests, majoritàriament, estan ubicats a les zones d’interior del territori, on viuen un total de 72.000 persones, amb una densitat de població de menys de 20 habitants per quilòmetre quadrat. Així mateix, en les últimes sis dècades han quedat abandonats en el territori valencià 500 nuclis de població.

Entre els 23 municipis en perill de despoblament de la província d’Alacant es troba la Vall de Gallinera. Un municipi que actualment compta al voltant de 548 habitants distribuïts entre els 8 nuclis urbans que conformen el municipi.

Actualment l’escola es troba situada en un edifici construït els anys 60 a Benialí, on els diferents canvis en el sistema educatiu han fet que l’edifici no tinga les adequades prestacions per a l’actual sistema.

Des del Consistori Municipal ja fa anys que es treballa en prendre diferents mesures per a la millora del funcionament diari de l’escola, els serveis i a la vegada la infraestructura.

L’inici d’aquest procés fou al 2004 amb l’adquisició i dotació urbanística del terreny de la futura escola, ubicat en les proximitats de Benissivà. Al 2009 va finalitzar la redacció del projecte d’una escola adaptada a les necessitats educatives del moment però amb l’arribada de la crisi econòmica no es va poder dur a terme la construcció.

Fins al 2019 la Vall de Gallinera comptava amb dos centres educatius independents i ubicats en poblacions diferents, Benialí i Alpatró, i en eixe mateix any es produeix, per una falta de matriculació, el tancament de l’escola d’Alpatró quedant així l’únic centre educatiu ubicat a Benialí.

Des del 2019 i fins a l’actualitat el procés de consolidació de l’escola ha estat una prioritat des del Consistori Municipal, amb la incorporació del servei de menjador escolar (ubicat a l’edifici de l’Ajuntament) i el servei de transport escolar entre els diferents nuclis urbans del municipi de la Vall de Gallinera.

La necessitat de la construcció d’una nova escola continua latent des del 2004, per eixe motiu des de la passada legislatura es reprenen les accions burocràtiques pertinents per a la futura construcció amb la Conselleria d’Educació, mitjançant el Pla Edificant.

El nou programa educatiu que marca el Pla Edificant recull una sèrie de necessitats no contemplades en el projecte de l’escola redactat al 2009. Per eixe motiu l’Ajuntament es veu amb l’obligació d’ampliar el terreny previst per a la construcció de la futura escola, i redactar un nou projecte que contemple altres necessitats com el menjador, l’aparcament, l’hort escolar etc.

Amb aquests condicionants i amb el paradigma arquitectònic i educatiu que ens envolta en l’actualitat, des del Consistori Municipal s’inicia un procés participatiu per a crear una escola adaptada a la realitat rural que envolta la Vall de Gallinera.

Una escola impregnada per una arquitectura sostenible i respectuosa amb el medi ambient, que afavoreirà el desenvolupament comunitari i educatiu dels xiquets i xiquetes de la Vall de Gallinera.

Per aconseguir-ho l’Ajuntament de la Vall de Gallinera ha contactat amb un arquitecte especialitzat en la construcció d’escoles vives, bioconstructives, resonadores i harmonitzants, que afavoreixen entre la població infant un benestar associat al territori que l’envolta.

En aquests moments ens trobem en la primera fase: l’estudi previ de l’entorn i de la comunitat de la Vall de Gallinera. Aquest estudi ve marcat per un procés participatiu que engloba els diferents agents que interaccionen directa o indirectament amb l’escola: l’equip docent, l’alumnat, les mares i pares de l'alumnat escolaritzat, els Consistori Municipal i la població en general.

Mitjançant aquest procés participatiu, dirigit per l'arquitecte responsable, s’aconseguirà escoltar quin és el somni d’escola dels diferents agents clau; amb l’objectiu de la redacció de l’avantprojecte de l’escola municipal de la Vall de Gallinera.

L’Ajuntament de la Vall de Gallinera aposta fermament per l’arrelament dels diferents serveis que compta qualsevol municipi, treballar per consolidar l’escola municipal és clarament una acció directa per a combatre el despoblament rural.

 

• © laveudegandia.com © laveudelasafor.com - 2015-2020 (Todos los derechos reservados).
• Queda terminantemente prohibida la reproducción total o parcial de los contenidos ofrecidos a través de esta Web, salvo autorización expresa de laveudegandia.com, o de laveudelasafor.com.
• Queda prohibida toda reproducción a los efectos del artículo 32,1, párrafo segundo, Ley 23/2006 de la Propiedad Intelectual. 
• Queda prohibida la distribución, puesta a disposición, comunicación pública y utilización, total o parcial, de los contenidos de esta Web, en cualquier forma o modalidad, sin previa, expresa y escrita autorización, incluyendo, en particular, su mera reproducción y/o puesta a disposición como resúmenes, reseñas o revistas de prensa con fines comerciales o directa o indirectamente lucrativos, a la que se manifiesta oposición expresa.