laveudegandia.com / laveudelasafor.com

Diario de actualidad de la comarca de La Safor / Valencia


Grandes perdidas económicas en la campaña de la cereza
Foto: AyuLVG/2021
Fuente: Ayuntamiento de la Vall de Gallinera
Valencia 31
de mayo de 2021

GRANS PÈRDUES ECONÒMIQUES A LA CAMPANYA DE LA CIRERA DE LES VALLS DE LA MARINA ALTA

 

• La zona de producció tradicional de la cirera a la província d’Alacant es troba a les Valls de la Marina Alta coneguda com a Muntanya d’Alacant (la Vall de Gallinera, la Vall d’Alcalà, la Vall d’Ebo , la Vall de Laguar, a més de Planes i Benimarfull), on el cultiu del cirerer té més arrelament històric i tradicional, i està format per xicotetes explotacions cultivades a les vessants de les muntanyes amb una pendent superior al 8%.

L’any 1984 es va crear la Cooperativa Cireres Muntanya d’Alacant, situada a Alpatró a la Vall de Gallinera per agrupar als productors de cirera d’aquests municipis entre altres i comercialitzar conjuntament el seu producte. L’any 1991 s’aconseguí crear el Consell Regulador de Indicació Geogràfica Protegida “Cireres de la Muntanya d’Alacant”, com a figura de qualitat i control, el qual certifica que la nostra cirera té unes característiques especials que li confereixen una qualitat extraordinària com a conseqüència de la situació geogràfica on es dona el cultiu.

Les Valls de la Marina Alta (la Vall d’Ebo, la Vall d’Alcalà, la Vall de Gallinera i la Vall de Laguar) posseeixen unes especials característiques agroclimàtiques per al cultiu del cirer: el relleu muntanyenc i la proximitat a la costa, que fan que es cullga la cirera més primerenca de tot l’estat espanyol, donant lloc a una cirera de qualitat excepcional.

En els últims tres anys la cirera ha estat afectada per la climatologia i això ha provocat un notable descens de la producció. Podríem dir que l’any 2018 va ser un bon any amb la producció de més d’1.000.000 kilos a la Vall de Gallinera. El 2019 no s’arribà al 30% de la producció estimada i el 2020 va ser un any catastròfic, amb només un 4% de la producció. En la campanya d’enguany, iniciada aquest mes de maig, es portaven recollits un 4% de la producció i degut a les pluges del passat diumenge 23 de maig, es considera pràcticament acabada la temporada en estes valls.

Amb aquest any, ja en van 3 d’una collita nefasta degut a les adversitats climatològiques, tant durant l’època de recol·lecció, en que la pluja ha badat la fruita, com en l’època de la floració, on no ha quallat el fruit.

La producció agrícola de les Valls està marcada per minifundis i abancalaments de pedra en sec situats en una orografia que dificulta el treball diari de tantes famílies que treballen aquest cultiu des de temps immemorables, en uns municipis marcats per l’increment en els últims anys d’un notori despoblament. La pedra en sec està reconeguda com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, per la qual cosa els quatre ajuntaments (la Vall de Gallinera, la Vall d’Alcalà, la Vall d’Ebo i la Vall de Laguar) conjuntament amb Cireres Muntanya d’Alacant COOP. CV insten a la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica a prendre mesures per a la seua protecció i foment de la conservació.

El patrimoni agrícola és clarament el principal pilar econòmic que sosté els municipis, i d’aquest sector depenen altres factors socioeconòmics que afecten el món rural: el turisme sostenible, la densitat de població, el manteniment de serveis mínims… És una evidència que si no es prenen mesures urgents i contundents en l’agricultura, aquesta està condemnada a desaparèixer i amb ella, els pobles del món rural.

Per aquest motiu, els diferents consistoris de les Valls de la Marina Alta han iniciat les corresponents gestions per a declarar aquesta zona geogràfica com a zona afectada greument per una emergència de protecció civil, davant les grans pèrdues econòmiques que comportarà la pèrdua de la campanya de recol·lecció de la cirera d’aquest 2021.

A més des dels quatre Consistoris Municipals, conjuntament amb Cireres Muntanya d’Alacant COOP C.V, es realitza una crida a la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i altres institucions vinculades al món agrari, amb l’objectiu d’aconseguir el reconeixement per part de les institucions competents sobre aquesta situació d’emergència social i agrària que està sofrint aquesta zona, arrel de les males temporades de recol·lecció dels últims tres anys.

Des de les diferents entitats locals sol·liciten la creació d’ajudes directes a la zona agrària compresa sota el paraigües de la Indicació Geogràfica Protegida productora de cirera, en especial de la zona on el cultiu d’aquesta fruita ha estat tradicional i on a més, existeix una dificultat afegida com és la complicada orografia del terreny i els minifundis familiars.

Els Consistoris de la Vall de Gallinera, la Vall d’Ebo, la Vall d’Alcalà i la Vall de Laguar conflueixen en que aquestes mesures agràries també són un pilar fonamental a l’hora de combatre el despoblament i l’abandonament dels camps.

 

• © laveudegandia.com © laveudelasafor.com - 2015-2020 (Todos los derechos reservados).
• Queda terminantemente prohibida la reproducción total o parcial de los contenidos ofrecidos a través de esta Web, salvo autorización expresa de laveudegandia.com, o de laveudelasafor.com.
• Queda prohibida toda reproducción a los efectos del artículo 32,1, párrafo segundo, Ley 23/2006 de la Propiedad Intelectual. 
• Queda prohibida la distribución, puesta a disposición, comunicación pública y utilización, total o parcial, de los contenidos de esta Web, en cualquier forma o modalidad, sin previa, expresa y escrita autorización, incluyendo, en particular, su mera reproducción y/o puesta a disposición como resúmenes, reseñas o revistas de prensa con fines comerciales o directa o indirectamente lucrativos, a la que se manifiesta oposición expresa.