valenciadiario.com / valenciadiario.es

Diario digital Progresista / Ecologista / Solidario / Defensa del trabajador / Defensa del consumidor / Defensa de los animales


Momento de la presentación de la moción
Foto: Compromís/2020
Fuente: Compromís per Albaida
Valencia 18
de noviembre 2020

COMPROMÍS PER ALBAIDA DEMANA AL PLE MUNICIPAL QUE LLANCE UN CRIT DE REPULSA A LA VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES

 

• El Grup Municipal de Compromís per Albaida ha presentat una Moció amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional Contra la Violència de Gènere, perquè el Ple Municipal puga llançar un enèrgic crit de rebuig a la violència que pateixen les dones pel simple fet de ser dones.

Per a la responsable d’Igualtat de Compromís per Albaida, i regidora de l’àrea en l’Ajuntament, Maria Àngels Salom “estem en un moment molt complicat on les dones que pateixen aquesta violència estructural cap a elles veuen reduïts els seus espais segurs i on poder demanar ajuda per culpa de la pandèmia, per això volem recordar-los que treballem cada dia per a seguir garantint els seus drets i recordar-les que hi ha eixida, que poden comptar en Albaida en el Centre de la Dona per a poder apropar les seues realitats, així com amb una Policia Local sensibilitzada i uns Serveis Socials que es desviuen cada dia en donar solucions” així doncs “portem aquesta moció a la Junta de Portaveus d’Albaida per a poder debatre-la i buscar el consens més gran al Ple, donat que erradicar el masclisme ha de ser una lluita conjunta de tota la societat, i on els partits democràtics no podem tindre fissures”.

En 2020, fins al mes de setembre han estat assassinades al País Valencià 4 dones, Alina, Mónica, Karina i Yésica i al conjunt de l’Estat Espanyol 74 dones, a més d’altres assassinats de dones en investigació, segons dades de la Coordinadora Feminista de València i malauradament aquesta xifra haurà quedat desfasada quan es porte a debat aquesta moció al Ple Municipal d’Albaida.

El 17 de desembre de 1999, a través de la resolució 54/134, l'Assemblea General de l'ONU va declarar el 25 de novembre com el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones.

Una data que ha de servir, per a la reflexió per part de tota la societat, però també per a la renovació dels esforços per part de totes les institucions polítiques i socials, per lluitar contra aquest problema social. Enguany, la pandèmia de la COVID19 és un element més que fa especialment vulnerables les dones en situació de violència extrema i que erosiona la igualtat entre dones i homes.

Els assassinats conformen la màxima representació de les formes de violència masclista que continuen sotmetent les dones en tots els àmbits de la seua vida, i que representen una greu i sistemàtica vulneració dels drets humans de dones i xiquetes. Aquestes violències tenen el seu origen i nucli en la pervivència d’un sistema social patriarcal, present a totes les estructures de la societat, que no considera la igualtat un autèntic dret de les dones, que si bé es manifesta genèricament a les lleis, a la vida real manté rols i responsabilitats diferenciats, resta credibilitat i autoritat a les dones, cosifica el seu cos, consolida pautes culturals que transmeten i reprodueixen estereotips que posen l’accent en les responsabilitats i culpabilitats de les dones, que sobrevalora el que és considerat masculí i devalua i invisibilitza el que és considerat femení i que perpetua la cultura de l’abús de les dones apropiant-se dels seus cossos i de la sexualitat, mitjançant la cultura de la violació. Prostitució i ventres de lloguer són part d’eixa cultura de la cosificació de les dones. És en aquest context on ens trobem atacs tan greus com les violacions en grup.

És per tot això que és necessari que les institucions públiques manifesten públicament el seu rebuig a la violència cap a les dones i que les seues declaracions es facen realitat cada dia amb la coherència de les accions.

Segons l’Agència de Drets Fonamentals de la Unió Europea, a l’Estat Espanyol més d’una de cada cinc dones majors de 15 anys (22%) ha patit violència física o sexual per part de la seua parella i menys d’una cinquena part ho ha denunciat. La violència masclista és la primera causa de mort prematura entre les dones.

El masclisme mata i és una qüestió política de primer ordre i per aquest motiu Compromís porta als Plens Municipals aquesta moció de rebuig per a buscar un clam generalitzat de nord a sud i d’est a oest del país. I pel que respecta al consistori Albaidí la formació espera poder comptar amb la unanimitat de totes les forces en representació.

Al Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista al qual el nostre ajuntament està adherit es planteja una sèrie de línies estratègiques que busquen garantir una societat lliure i segura contra la violència de gènere, feminitzar la societat, coordinar el treball en xarxa per a l’atenció de dones víctimes de violència masclista així com la sociabilització, per tal que aquest tipus de violència siga concebuda com un conflicte polític i tinga una dotació de pressupost estable. Els objectius han estat consensuats per partits polítics, agents econòmics i socials, associacions feministes, institucions públiques, universitats, poder judicial valencià, forces de seguretat i tercer sector.

Els Ajuntaments, en ser les Administracions més properes a la ciutadania, són els governs que poden donar una resposta més ràpida i eficaç a aquest problema social. En aquest sentit, el nostre Ajuntament vol que reafirme el seu compromís amb la lluita contra la violència masclista i les desigualtats que la legitimen i perpetuen.

 

• © valenciadiario.com © valenciadiario.es - 2015-2020 (Todos los derechos reservados).
• Queda terminantemente prohibida la reproducción total o parcial de los contenidos ofrecidos a través de esta Web, salvo autorización expresa de valenciadiario.com, o de valenciadiario.es.
• Queda prohibida toda reproducción a los efectos del artículo 32,1, párrafo segundo, Ley 23/2006 de la Propiedad Intelectual. 
• Queda prohibida la distribución, puesta a disposición, comunicación pública y utilización, total o parcial, de los contenidos de esta Web, en cualquier forma o modalidad, sin previa, expresa y escrita autorización, incluyendo, en particular, su mera reproducción y/o puesta a disposición como resúmenes, reseñas o revistas de prensa con fines comerciales o directa o indirectamente lucrativos, a la que se manifiesta oposición expresa.