valenciadiario.com / valenciadiario.es

Diario digital Progresista / Ecologista / Solidario / Defensa del trabajador / Defensa del consumidor / Defensa de los animales


Momento de la rueda de prensa
Foto: CCOO-PV/2020

Fuente: Comisiones Obreras (CCOO-País Valencià)
Valencia 31
de agosto de 2020

CCOO DEMANA APROFUNDIR EN LES MESURES DE SEGURETAT EN EL CURS MÉS SINGULAR I ESPECIAL DELS DARRERS TEMPS

 

• La secretària de la Federació d’Ensenyament de CCOO PV, Xelo Valls, i el secretari general de CCOO PV, Arturo León han presentat propostes educatives i laborals en el marc de l’inici de curs, per a una tornada a les aules de forma segura.

Per a la Federació d’Ensenyament de CCOO PV, aquesta tornada a les aules ha de tindre com a primer objectiu, la seguretat sanitària, fent dels centres educatius espais segurs. Aquesta fita és un treball col·lectiu de tota la comunitat educativa i que dins dels centres són fonamentalment professorat i alumnat qui ha de portar a terme les accions per a aconseguir-ho.

Per això, la secretària de la Federació d’Ensenyament de CCOO PV, Xelo Valls defensa que durant els primers dies de curs , l’inici lectiu amb alumnat hauria de ser escalonat i que es pogueren fer accions educatives entorn a de la pandèmia i la seua eradicació, més enllà de les instruccions que les autoritats sanitàries marquen. L’acompanyament emocional és important i caldria dotar de mitjans perquè tant l’alumnat com el professorat pogueren tindre aquesta atenció. La situació viscuda ha de ser una oportunitat d’aprenentatges per a abordar i gestionar el que pot ser una realitat que es torne a repetir.

Per això, la Federació d’Ensenyament de CCOO PV advoca per una revisió dels currículums, excessivament extensos i academicistes. El professorat, fonamentalment de secundària sent angoixa per no poder abordar-lo en la situació de presencialitat parcial prevista per a la majoria de nivells, generant situació que no és desitjable ni per al professorat ni per a l’alumnat.

Per altra banda, establir la ràtio recomanada d’entre 15-20 requereix espais disponibles, impossibles en una ampla majoria de centres. Per això, generar espais nous requeria dobles torns, amb la consegüent ampliació de plantilla, o semipresencialitat en previsió que la pandèmia puga remetre. Però de cara al futur, el sindicat defensa que també cal fer una revisió de les infraestructures amb criteris de ràtios més reduïdes, un pla pluriennal fruit d’una major dedicació pressupostària.

Amb la intenció de tallar la cadena de contagis, la federació d’Ensenyament de CCOO PV proposa un registre de mobilitat als centres educatius que ajude al rastreig i traçabilitat així com jornades i tallers educatius durant els primers dies de classe per a saber com actuar en cas de contagi, una espècie de ‘simulacres COVID’. Per últim, planteja la continuïtat al llarg del curs de l’augment de contractació de docents per poder atendre totes les necessitats sobrevingudes.

El secretari general de CCOO PV, Arturo León, ha destacat que el sistema educatiu és i ha de ser un element “de primer ordre” en les polítiques del Govern, ja que és “el pilar fonamental de l’estat del benestar, la base del principi d’igualtat i l’element de cohesió de la societat”. Aquesta importància la recull el recent acord de reconstrucció ‘Alcem-nos’, fruit del diàleg social entre Consell, sindicats i patronal. Léon ha recordat que el pacte contempla la baixada de les ràtios de l’alumnat, plans de reforç educatius, avanços en la gratuïtat de l’educació de 0 a 3 anys i reforç de la cultura digital, amb més recursos i formació del professorat i l’alumnat.

A més, l’acord inclou millores en la Formació Professional, amb l’augment del nombre de places i del seu reconeixement social, i contempla la creació dels Consells Territorials de Formació Professional, un òrgan representatiu amb sindicats i patronals per a fer propostes de millora en l’àmbit comarcal. El secretari general de CCOO PV ha instat al Consell a iniciar el diàleg sobre la confecció dels Pressupostos de la Generalitat Valenciana per a 2021. “Volem veure plasmats els compromisos establerts en l’acord ‘Alcem-nos’, pel que fa a l’àmbit educatiu i també en la resta de matèries. Aquesta serà una tasca essencial en els pròxims mesos”.

En referència la necessitat de conciliació dels pares i mares que treballen, quan els seus fills o filles hagen d’estar aïllats per un cas de coronavirus al centre educatiu, León ha aclarit que hi ha mecanismes que poden permetre establir garanties per trencar la cadena de transmissió, com ara el teletreball, o bé permisos, retribuïbles o no retribuïbles, i recuperables o no recuperables, que es negocien en l’àmbit de les empreses. En qualsevol cas, el dirigent sindical ha afirmat que aquest tema s’ha d’estudiar amb matisos “perquè no és el mateix una gran empresa com la Ford que les empreses petites”.

El secretari general de CCOO PV ha apuntat que la tasca fonamental que abordarà el sindicat en els pròxims mesos serà la gestió d’aquesta crisi, amb el necessari equilibri del funcionament de l’activitat econòmica amb les mesures de prevenció. “El nostre paper serà que el teixit productiu patisca el menys possible i sense destrucció d’ocupació”.

 

• © valenciadiario.com © valenciadiario.es - 2015-2020 (Todos los derechos reservados).
• Queda terminantemente prohibida la reproducción total o parcial de los contenidos ofrecidos a través de esta Web, salvo autorización expresa de valenciadiario.com, o de valenciadiario.es.
• Queda prohibida toda reproducción a los efectos del artículo 32,1, párrafo segundo, Ley 23/2006 de la Propiedad Intelectual. 
• Queda prohibida la distribución, puesta a disposición, comunicación pública y utilización, total o parcial, de los contenidos de esta Web, en cualquier forma o modalidad, sin previa, expresa y escrita autorización, incluyendo, en particular, su mera reproducción y/o puesta a disposición como resúmenes, reseñas o revistas de prensa con fines comerciales o directa o indirectamente lucrativos, a la que se manifiesta oposición expresa.