laveudegandia.com / laveudelasafor.com

Diario de actualidad de la comarca de La Safor / Valencia


Castell de Bairén
Foto: Alex Oltra/2020
Fuente: Ayuntamiento de Gandia
Valencia 08 de julio de 2020

L’AJUNTAMENT I LA GENERALITAT CONTINUARAN RESTAURANT EL CASTELL DE BAIRÉN AMB NOVES AJUDES

 

• Diana Morant: “El Bairén era el gran oblidat i ja li tocava el seu moment amb aquesta actuació que ha suposat un abans i un després, amb una inversió de quasi 1 milió d’euros”.
• Antoni Such: “Estic segur que obrirem una nova etapa amb el Programa Operatiu 2021-2027 de la Unió Europea, amb nous projectes de rehabilitació del nostre patrimoni com aquest”.
• Alícia Izquierdo: “Quan encara no hem acabat aquesta fase, ja estem encetant noves línies d’ajudes amb la redacció del Pla Especial de Protecció del Castell de Bairén”.

El Castell de Bairén de Gandia, del segle XII, està recuperant a poc a poc el seu esplendor amb les obres de restauració. L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, i el director general d’Administració Local de la Generalitat Valenciana, Antoni Such, acompanyats per la regidora de Patrimoni Cultural i Natural, Alícia Izquierdo; el regidor de Turisme, Vicent Mascarell, i l’equip tècnic, han visitat aquest matí les obres del projecte d’habilitació del Parc Arqueològic del Castell del Bairén.

Els treballs, que van a bon ritme, consisteixen en la restauració i conservació d’esta fortalesa emblemàtica de Gandia, i Bé d’Interés Cultural, amb un pressupost de 960.000 euros (IVA inclòs), finançat al 50% mitjançant fons europeus Feder (a través de la Generalitat Valenciana), i l’Ajuntament de Gandia.

El director general d’Administració Pública, Antoni Such, ha anunciat que “tot i que aquest programa d’ajudes a la rehabilitació de patrimoni històric-artístic s’acaba el pròxim 1 de novembre, estic segur que podrem obrir una nova etapa amb el Programa Operatiu 2021-2027 de la Comissió Europea a través dels fons europeus de desenvolupament regional, presentant nous projectes de rehabilitació de patrimoni per a culminar moltes de les obres que tenim en marxa al llarg de la Comunitat Valenciana, com és el cas del castell de Bairén”.

Such hi ha agraït “l’esforç que ha fet l’Ajuntament de Gandia per abordar aquesta obra de tanta envergadura econòmica, així com ha valorat a tot l’equip tècnic que ha treballat d’una manera molt minuciosa. Des de la Generalitat continuarem col·laborant perquè el castell de Bairén siga tot un referent i no el gran oblidat com fins ara”.

Per la seua banda, la regidora Alícia Izquiedo ha assenyalat que “es tracta d’un projecte molt especial per a Gandia i, quan encara no hem acabat aquesta fase, ja estem iniciant noves línies d’ajudes amb la redacció del Pla Especial de Protecció del Castell de Bairén, per continuar excavant i finalitzar l’entorn. Izquierdo ha remarcat “l’aposta decidida per part del Govern local per a continuar amb aquest projecte en un futur”, agraint “la delicadesa que està tenint l’empresa constructora i la passió dels responsables tècnics”.

Les actuacions, centrades aquests darrers mesos en treballs de desenrunament arqueològic, es van iniciar el passat mes de febrer. El Cap de Servei de Coordinació i Supervisió de Projectes, Fernando Mut, i el arqueòleg municipal, Joan Negre, han explicat que han aparegut restes de les èpoques ibèrica, romana, musulmana i cristiana/medieval.

Així, han pogut eixir a la llum els fonaments de les edificacions situades a l’interior de la fortalesa que donaven servei a l’alcaide, com a encarregat de la guarda i defensa d’este bastió defensiu; paviment de l’època cristiana fet en rajola i datat en el segle XIV, o el brancal de la porta de la Torre Quadrada.

Els treballs es dividixen en diverses fases i tenen diferents objectius, encaminats a la conservació del monument i a la divulgació del seu paper en la història. Així, també estan condicionant-se els accessos i es crearan plataformes de fusta perquè els visitants puguen contemplar tant el recinte com els enclavaments naturals pròxims, com ara la marjal o la platja de l’Auir. S’habilitarà un jardí botànic dins de l’albacar. També hi ha una intervenció arqueològica en tot el perímetre del castell. Estan sent mesos intensos de treball en els quals es confia que apareguen més troballes en el cim de Sant Joan, que aporten més història i donen més rellevància al recinte, ja que abans que un castell el cim va albergar assentaments.

 

• © laveudegandia.com © laveudelasafor.com - 2015-2020 (Todos los derechos reservados).
• Queda terminantemente prohibida la reproducción total o parcial de los contenidos ofrecidos a través de esta Web, salvo autorización expresa de laveudegandia.com, o de laveudelasafor.com.
• Queda prohibida toda reproducción a los efectos del artículo 32,1, párrafo segundo, Ley 23/2006 de la Propiedad Intelectual. 
• Queda prohibida la distribución, puesta a disposición, comunicación pública y utilización, total o parcial, de los contenidos de esta Web, en cualquier forma o modalidad, sin previa, expresa y escrita autorización, incluyendo, en particular, su mera reproducción y/o puesta a disposición como resúmenes, reseñas o revistas de prensa con fines comerciales o directa o indirectamente lucrativos, a la que se manifiesta oposición expresa.