valenciadiario.com / valenciadiario.es

Diario digital Progresista / Ecologista / Solidario / Defensa del trabajador / Defensa del consumidor / Defensa de los animales


Violència de Gènere
Foto: Pixabay/2023

Fuente: Comisiones Obreras (CCOO-País Valencia)
Valencia 24
de noviembre de 2023

Violència sexual

CCOO-PV DENUNCIA QUE LA VIOLÈNCIA SEXUAL EN EL TREBALL CONTINUA INVISIBILITZADA

 

• L'any 2022 la Inspecció de Treball a la Comunitat Valenciana va realitzar 21 actuacions relacionades amb l'assetjament que van donar peu a només 2 requeriments i a cap infracció. El sindicat reclama als poders públics estudis actualitzats, perquè les dades són imprescindibles per a dissenyar estratègies eficaces d’abordament d'un fenomen invisible.

En l'assemblea realitzada amb motiu del Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra les Dones en la seu de CCOO-PV a València, la secretària de Dones i Igualtat, Cloti Iborra, ha posat l'accent en la carència de dades respecte a l'assetjament sexual en l'àmbit laboral, una de les manifestacions de la violència masclista més invisible. “Hi ha molt poques dades i les que tenim són alarmants, la darrera macroenquesta de violència contra la dona indica que més d’1,4 milions de dones afirmen haver patit assetjament sexual en el seu lloc de treball”, ha alertat.

El 98 % dels agressors sexuals en l'àmbit laboral són homes “estem davant d’una qüestió de gènere, molt invisibilitzada, que a més pateix d’un greu problema d’infradenúncia i que afecta desproporcionadament les dones, com afirmen l’OIT i l’Agència de Drets Fonamentals de la UE”.

L’any 2021, CCOO va elaborar un estudi per a la Delegació del Govern on constatàrem que hi ha un greu problema d'infradenúncia. El 72 % de les víctimes no posa la situació d'assetjament en coneixement de les empreses, el 62 % d'elles per por de patir represàlies, a ser acomiadades, a perdre la autosuficiència econòmica. “L’autonomia econòmica és la base de l’empoderament i la llibertat de les dones” ha recordat.

Respecte a la infradenúncia, la responsable sindical ha contextualitzat aquesta resistència “les dones tenen por a denunciar perquè saben de la tolerància i impunitat davant comportaments que fins i tot poden ser constitutius de delicte”. Malgrat no ser les agressores “quan fan un pas endavant continuen sent qüestionades, des de Nevenka Fernández, fins a Jennifer Hermoso, i els resulta molt complicat deslligar el seu nom de les conseqüències d’actuacions que només haurien de penalitzar als assetjadors” ha recordat.

Cal tenir en compte que d’una denúncia poden sortir diverses actuacions, i que els requeriments incomplets poden convertir-se en infraccions. Poden haver infraccions sense requeriment previ si estem davant d’incompliments molt fragants segons la Llei sobre infraccions i sancions en l’ordre social (LISOS). L’any 2022 la Inspecció de Treball a la Comunitat Valenciana va realitzar 21 actuacions en relació a l’assetjament sexual, que va donar peu a 2 requeriments i cap infracció. Respecte a la discriminació per raó de sexe, hi hagueren 205 actuacions, que donaren peu a 18 requeriments i sols 2 infraccions.

Iborra ha atribuït aquesta desproporció entre agressions, denúncies i reparació a les víctimes a la dificultat probatòria i, en ocasions, a la falta de formació i de sensibilització al respecte. “En la prevenció de la violència sexual en el treball cal tenir en compte que ens enfrontem a comportaments normalitzats, difícils d’identificar, prèviament a la denúncia, cal informar-se i assessorar-se, però l'atenció tampoc es pot condicionar que es denuncie, aquest ha de ser l’horitzó no una condició” ha recordat.

Des de CCOO-PV es demana als governs la realització d’estudis actualitzats, les dades són imprescindibles per a dissenyar les estratègies eficaces d’abordament d’un fenomen invisible. “Cal anomenar-lo, fer pedagogia de quins comportaments han de deixar de ser tolerats, coordinar les actuacions i garantir els mitjans necessaris. CCOO considera un factor fonamental la sensibilització de tots els agents involucrats -agents judicials, Inspecció de Treball- perquè siguen capaços d’identificar l’assetjament laboral com una violència masclista que cal perseguir, i d’atendre adequadament les persones afectades” ha reivindicat.

La prevenció i l’actuació davant l’assetjament sexual i per raó de sexe és una responsabilitat empresarial però també una competència sindical, com diu l’OIT en el Conveni 190, però també l’Estat, l’Estatut dels Treballadors, la Llei de prevenció de riscos laborals, la Llei d’igualtat efectiva entre dones i homes i la recent llei 10/2022, de garantía integral de la llibertat sexual.

Prèviament a l’assemblea, la plaça Nàpols i Sicília ha sigut l’escenari d’una performance en homenatge a les 52 dones assassinades des de gener de 2023. Cloti Iborra ha recordat que la violència contra les dones té causes pròpies que fan necessari un nom i un tractament propi, personal especialitzat en l'atenció i ajudes econòmiques específiques.

En el seu parlament, la secretària ha reiterat que “les paraules importen, serveixen per convéncer però també per enganyar. Parlar de violència de gènere és parlar de la realitat, ocultar-la en altres terminis és estafar a les dones, és estafar a la societat compromesa amb la igualtat. Avui, ací i ara, les anomenarem, les visibilitzarem i les recordarem, perquè les seues vides han estat arrabassades” .

La secretària general de CCOO-PV, Ana García Alcolea ha instant a combatre les forces reaccionàries “que aposten per la tornada de ‘l’home de veritat i ‘la dona com Déu mana’, que qüestionen drets que crèiem fortament establits, com el de l'avortament i que neguen la violència de gènere malgrat les agressions, l'assetjament sexual en el treball, el maltractament psicològic o econòmic, i les 1.237 dones assassinades des de l'inici del registre l'any 2003”.

Comissions Obreres exigeix tolerància zero davant qualsevol tipus de violència de gènere, denuncia els discursos negacionistes que pretenen ocultar la realitat, que banalitzen el masclisme existent que és la base en la qual se sosté la violència masclista. La secretària general del CCOO-PV ha reclamat, al Govern de l'Estat, recursos per a la prevenció i l'atenció a les víctimes, i al Consell, l'activació de totes les polítiques actives d'ocupació per a oferir un futur digne a les dones que pateixen violència de gènere. El sindicat ha votat en contra dels pressupostos de LABORA, perquè entén que no es dediquen els recursos suficients.

García ha denunciat l'agreujament de factors estructurals que són el caldo de cultiu de les violències masclistes. La feminització de la pobresa, una major taxa de desocupació (60 %), major precarietat i parcialitat laboral, una sobrecàrrega de cures en solitari. “La palanca del canvi està en l'educació per a la igualtat i el foment de la corresponsabilitat, necessitem polítiques actives d'igualtat eficaces i recursos suficients per a prevenir, protegir i atendre millor les víctimes” ha afirmat.

La Llei d'igualtat assenyala que les empreses han de promoure condicions de treball que eviten aquests assetjaments en l'àmbit laboral. “Hem de reclamar la negociació conjunta de protocols de prevenció i accions de sensibilització, per a facilitar les denúncies i protegir a les treballadores”, ha recordat.

 

• © valenciadiario.com © valenciadiario.es © valenciadiario.eu - 2015-2023 (Todos los derechos reservados).
• Queda terminantemente prohibida la reproducción total o parcial de los contenidos ofrecidos a través de esta Web, salvo autorización expresa de valenciadiario.com, o de valenciadiario.es.
• Queda prohibida toda reproducción a los efectos del artículo 32,1, párrafo segundo, Ley 23/2006 de la Propiedad Intelectual. 
• Queda prohibida la distribución, puesta a disposición, comunicación pública y utilización, total o parcial, de los contenidos de esta Web, en cualquier forma o modalidad, sin previa, expresa y escrita autorización, incluyendo, en particular, su mera reproducción y/o puesta a disposición como resúmenes, reseñas o revistas de prensa con fines comerciales o directa o indirectamente lucrativos, a la que se manifiesta oposición expresa.