laveudegandia.com / laveudelasafor.com

Diario de actualidad de la comarca de La Safor / Valencia


Cartell anunciador retallat
Cartell: © AyulaValldeGallinera/2023
Fuente: Ajuntament de La Vall de Gallinera
Valencia 3 de noviembre de 2023

LA VALL DE GALLINERA ORGANITZA LES II JORNADES DE MEMÒRIA HISTÒRICA

 

• Durant la postguerra civil espanyola, la Marina Alta, va experimentar una intensa repressió per part del règim franquista. Després de la victòria de les forces franquistes el 1939, es va dur a terme una severa campanya de repressió contra aquelles persones considerades contràries al nou règim, de forma sistemàtica i organitzada, amb tots els mitjans que els proporcionava el control de l'estat.

Es van produir execucions, detencions massives, confiscacions de propietats, repressió política i control ideològic. Moltes persones que s'havien alineat amb el bàndol republicà durant la guerra van patir-ne les conseqüències. Les persones simpatitzants del bàndol republicà, els i les activistes polítiques, els i les intel·lectuals, els i les sindicalistes i altres persones considerades enemigues del nou règim van ser perseguides, empresonades o executades.

Aquesta repressió va causar un impacte profund en la societat, generant pors, divisions i un clima de control i censura. Les llibertats polítiques i civils van ser restringides, i es va imposar una estricta censura en els mitjans de comunicació per controlar la informació i evitar qualsevol expressió contrària al règim.

Durant dècades, aquests fets van ser silenciats i no van ser àmpliament reconeguts fins després de la mort del dictador Franco i la transició espanyola a la democràcia. En anys més recents, hi ha hagut un interés creixent per investigar i reconéixer la memòria històrica d'aquests esdeveniments, així com per identificar els llocs de memòria i retre homenatge a les víctimes de la repressió franquista.

Amb aquesta línia de treball des del Consistori Municipal de la Vall de Gallinera, conjuntament amb la Unió Cultural d'Amics i Amigues de la Vall de Gallinera s'han organitzat les II Jornades de Memòria Històrica a la Vall de Gallinera.

Tenint com a fil principal la figura de Vicent Alminyana, veí d'Alpatró (La Vall de Gallinera). Aquest era un jove amb inquietuds a qui la dictadura asfixiava, i buscava altres formes de fer front al règim.

L'any 1972 començà a reunir-se amb un grup d'amics i amigues a un bar pròxim a l'avinguda del Port de València on reflexionaven sobre com fer oposició al règim. En conseqüència, el Servei d'Informació de la Guàrdia Civil, que actuava juntament amb la Brigada Político Social de la policia, van fer una campanya de detenció de diferents membres de la dissidència política. Així, 9 persones d'entre 16 i 20 anys van ser detingudes el 30 de juny de 1972 per la Guàrdia Civil, sent Vicent Alminyana, amb 18 anys, un d'ells.

En el seu pas per la comissaria i, posteriorment la presó, fou sotmés a diverses formes de tortura.En vida mai no va poder demanar responsabilitats per tot el que va patir.

No fou fins a l'any 2023 que el seu fill, Ausiàs Alminyana, va interposar una querella en els jutjats de València per denunciar les tortures en context de crims de lesa humanitat que va patir son pare.

AQUESTES II JORNADES DE MEMÒRIA HISTÒRICA COMPTEN AMB EL SEGÜENT PROGRAMA:

- Dissabte 11 de novembre - 18.30 h - Edifici de l'Ajuntament a Benialí.
- La repressió franquista a la Vall de Gallinera, a càrrec de l'historiador Vicent Puig Gascó.

El cas de Vicent Alminyana, veí represaliat d'Alpatró, a càrrec d'Ausiàs Alminyana, fill del represaliat.
La justícia i la impunitat dels crims del franquisme en l'actualitat, a càrrec d'Aràdia Ruiz, advocada de la Cooperativa Rogle i membre de Ceaqua.

* Amb aquestes accions el Consistori Municipal pretén apropar aquesta part de la història oblidada a la ciutadania local i dels municipis voltants.


Cartell anunciador - Cartell: © AyulaValldeGallinera/2023

 

• © laveudegandia.com © laveudelasafor.com - 2015-2023 (Todos los derechos reservados).
• Queda terminantemente prohibida la reproducción total o parcial de los contenidos ofrecidos a través de esta Web, salvo autorización expresa de laveudegandia.com, o de laveudelasafor.com.
• Queda prohibida toda reproducción a los efectos del artículo 32,1, párrafo segundo, Ley 23/2006 de la Propiedad Intelectual. 
• Queda prohibida la distribución, puesta a disposición, comunicación pública y utilización, total o parcial, de los contenidos de esta Web, en cualquier forma o modalidad, sin previa, expresa y escrita autorización, incluyendo, en particular, su mera reproducción y/o puesta a disposición como resúmenes, reseñas o revistas de prensa con fines comerciales o directa o indirectamente lucrativos, a la que se manifiesta oposición expresa.