laveudegandia.com / laveudelasafor.com

Diario de actualidad de la comarca de La Safor / Valencia


Foto d'arxiu d'una edició anterior
Foto: Saforíssims/2022
Fuente: Saforíssims Societat Literària
Valencia 15 de septiembre de 2023

14A FESTA ESTELLÉS GANDIA

 

• Serà el divendres 22 de setembre, a partir de les 20.30 h, al Mirador dels Borja, organitzada per Saforíssims Societat Literària, amb la col·laboració dels Departaments de Cultura i Aviva Gandia (Agència municipal de Promoció del valencià) de l'Ajuntament de Gandia. A més de Compromís per Gandia.

• Es tracta d’un espectacle poètic i musical de caràcter popular en homenatge al poeta valencià més destacat del segle XX, Vicent Andrés Estellés, al voltant de la data del seu naixement, el 4 de setembre (enguany faria 99 anys).

• A les 20.30 h hi haurà un sopar popular de coixinereta i a les 22.00 h s’iniciarà l’espectacle, que comptarà amb l’actuació musical de Joan Peiró Aznar; micro obert i la partipació de l’ex Conseller de Cultura, Vicent Marzà.

El Mirador dels Borja de Gandia acollirà un any més la 14a Festa Estellés Gandia, el recital poètic i musical popular que ret homenatge al poeta de Burjassot, Vicent Andrés Estellés (1924-1993), una de les figures literàries valencianes més destacades del darrer segle. Serà el divendres, 15 de setembre, a partir de les 20.30 hores. Amb el nou format introduït l’any passat: sopar popular o de coixinereta, seguit del micro obert i l’actuació musical, a les 22.00 h.

Està organitzat per Saforíssims, Societat Literària, amb la col·laboració dels departament de Cultura i l’Agència Municipal de Promoció del Valencià (Aviva Gandia) de l’Ajuntament de Gandia i Compromís per Gandia.

Enguany hi comptarà amb l'actuació musical de Joan Peiró Aznar (Potries, 1989), i la participació de l’ex Conseller de Cultura, Vicent Marzà. També s’hi espera la presència d’un expert en l’obra d’Estellés, encara per confirmar.

Coordinaran l’acte els Saforíssims Maria Josep Escrivà, Joan Deusa i Raül Navarro, els quals han animat la ciutadania a participar-hi, tant en el sopar popular, com llegint un poema d’Estellés. Com sempre, per tal d’evitar repeticions, cal triar prèviament un parell de poemes de l’autor, dur-los-hi fotocopiats i enviar el títol per correu electrònic a saforissims@gmail.com.

FESTES ESTELLÉS

Cal recordar, que són nombroses les poblacions del País Valencià i del nostre territori lingüístic que celebren la Festa Estellés, la qual pretén ser un homenatge al poeta de Burjassot i un acte de reivindicació de la cultura pròpia. La festa ve a coincidir amb l’efemèride del seu naixement (4 de setembre) i s’inspira en el ‘Burns Supper’, una celebració escocesa que es fa cada 25 de gener per commemorar el naixement del poeta en llengua escocesa Robert Burns (1759-1796), i que consisteix en un gran àpat popular. Va ser precisament la manera com els escocesos celebraven el naixement del seu poeta el que animà l’escriptor Josep Lozano a convocar les primeres festes Estellés, el 2010. Aquell any, tres o quatre localitats (entre elles Gandia) secundaren la iniciativa. A hores d’ara, estem parlant d’un centenar. (https://festaestelles.blogspot.com/) (pàgina externa a aquest diari).

SAFORÍSSIMS, SOCIETAT LITERÀRIA

En el marc de la Setmana Literària que se celebra a Gandia a finals del mes de novembre, es va presentar l’any 2010, el grup Saforíssims. La formació d’aquesta plataforma literària és possible gràcies a la fornida nòmina d’escriptors que registra la Safor (terra dels clàssics del segle d’or: Ausiàs March, Joanot Martorell i Roís de Corella), i a la qualitat de la seua obra. Sense cap vanitat, doncs, però tampoc sense cap complex, sinó amb la certesa que tota tradició s’assenta a través de la perseverança. En l’actualitat, l’associació Saforíssims Societat Literària, presidida pel poeta oliver Josep Lluís Roig, compta al voltant de 73 membres (escriptors, poetes, periodistes, músics...). Sobre aquests antics fonaments s’assenta i s’explica l’intens activisme cultural de la comarca al llarg de tot l’any, que fa de la Safor un ecosistema de màxim interès.

A més a més, des de Saforíssims pensem que paga la pena sumar esforços i anar més enllà de la individualitat que comporta el fet d’escriure. Per això, pretenem ser el pont que facilite la connexió entre escriptors, institucions, mitjans de comunicació i qualsevol persona interessada en la literatura. De la mateixa manera, ens proposem establir relacions amb altres col·lectius d’escriptors per propiciar coneixences personals i literàries, així com posar en comú idees i activitats.

 

• © laveudegandia.com © laveudelasafor.com - 2015-2023 (Todos los derechos reservados).
• Queda terminantemente prohibida la reproducción total o parcial de los contenidos ofrecidos a través de esta Web, salvo autorización expresa de laveudegandia.com, o de laveudelasafor.com.
• Queda prohibida toda reproducción a los efectos del artículo 32,1, párrafo segundo, Ley 23/2006 de la Propiedad Intelectual. 
• Queda prohibida la distribución, puesta a disposición, comunicación pública y utilización, total o parcial, de los contenidos de esta Web, en cualquier forma o modalidad, sin previa, expresa y escrita autorización, incluyendo, en particular, su mera reproducción y/o puesta a disposición como resúmenes, reseñas o revistas de prensa con fines comerciales o directa o indirectamente lucrativos, a la que se manifiesta oposición expresa.