laveudegandia.com / laveudelasafor.com

Diario de actualidad de la comarca de La Safor / Valencia


Cartell anunciador retallat - Clic al cartell per veure'l ampliat
Cartell: © MACMA/2023
Fuente: Xarxa Jove de la Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta (MACMA)
Valencia 17 de agosto de 2023

JOVENTUT, DONA I ESPORT, LA NOVA CAMPANYA DE SENSIBILITZACIÓ DE LA XARXA JOVE DE LA MACMA

 

• “Joventut, dona i esport” és la nova campanya de sensibilització de la Xarxa Jove de la Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta. Una campanya que forma part del programa anual “Trenquem els rols” iniciat el 2019, i on cada any s’enceten projectes transversals que treballen diferents aspectes de la joventut des d’una perspectiva de gènere.

L’esport és un dret fonamental i una poderosa ferramenta per a enfortir llaços socials i promoure la cooperació, la solidaritat i el respecte. No obstant això, encara es constitueix com un espai en el qual es reforcen estereotips que reprodueixen desigualtats de gènere. A dia de hui encara existeixen esports denominats masculinitzats, és a dir, esports que són practicats majoritàriament més per homes que per dones. A més a més, no ha sigut fins als últims Jocs Olímpics de Tòquio 2020 (celebrats el 2021) on s’ha assolit quasi una vertadera paritat, sent els jocs de major igualtat de gènere de la història, ascendint el nombre de dones esportistes olímpiques fins al 48%. Les estimulants dades de participació femenina a les olimpíades de 2021, a Tòquio, no haurien d’enlluernar-nos, la situació de les dones avança, però no al ritme i amb la solidesa que seria desitjable.

Segons l’Informe sobre Dones i Esports del Consell Valencià de Cultura del 2021 existeixen tres grans fractures que condicionen i limiten la pràctica esportiva, ací ens centrarem en la primera que és la que involucra l’adolescència i les edats més joves, existint un període molt intens de creació d’estereotips en l’esport, que es difonen en la interacció entre xics i xiques als patis; també en les famílies (que acaben reconduint a les xiques als esports amb menys risc físic); en els mitjans de comunicació, que visibilitzen menys a les dones esportistes, en la falta de continguts de gènere en la formació dels tècnics esportius i en la masculinització en molts nivells de la formació.

* La falta de referents femenins dins de l’esport en l’adolescència deixa les joves òrfenes de models, per això és fonamental la visibilització de l’esport femení.

Amb esta idea de partida, la Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta vol encetar una campanya de comunicació (basada amb la gravació d’entrevistes audoivisuals que després seran publicades a les xarxes socials de la MACMA) dirigida a la gent jove per a visibilitzar models de joves empoderades que practiquen esport en entorns “masculinitzats”.

* Amb esta proposta pretenem trencar els rols de gènere entre la població més jove, així com empoderar a les nostres joves de la comarca i visibilitzar la figura de la dona en aquells esports que històricament han sigut “esports d’homes”.

ELS OBJECTIUS D’AQUESTA CAMPANYA SÓN:

– Donar a conéixer esportistes de la Marina Alta d’entre 16-30 anys que practiquen qualsevol tipus d’esport, i especialment aquells esports “masculinitzats”.
– Trencar amb els estereotips lligats a les dones i els “esports d’homes”, i empoderar i visibilitzar la figura de l’esportista femenina.
– Fomentar la participació activa de la població jove dels municipis al voltant de l’esport i la igualtat.

* Aquelles dones esportistes, de 16 a 30 anys, de la Marina Alta que estiguen interessades en participar hauran de complimentar el següent formulari:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeMxYjqFDew4mjJKPompzsvX40f9Bgs4GzQrBikvF7Yb1RUvA/viewform


Cartell anunciador - Cartell: © MACMA/2023

 

• © laveudegandia.com © laveudelasafor.com - 2015-2023 (Todos los derechos reservados).
• Queda terminantemente prohibida la reproducción total o parcial de los contenidos ofrecidos a través de esta Web, salvo autorización expresa de laveudegandia.com, o de laveudelasafor.com.
• Queda prohibida toda reproducción a los efectos del artículo 32,1, párrafo segundo, Ley 23/2006 de la Propiedad Intelectual. 
• Queda prohibida la distribución, puesta a disposición, comunicación pública y utilización, total o parcial, de los contenidos de esta Web, en cualquier forma o modalidad, sin previa, expresa y escrita autorización, incluyendo, en particular, su mera reproducción y/o puesta a disposición como resúmenes, reseñas o revistas de prensa con fines comerciales o directa o indirectamente lucrativos, a la que se manifiesta oposición expresa.