laveudegandia.com / laveudelasafor.com

Diario de actualidad de la comarca de La Safor / Valencia


Moment de la roda de premsa
Foto: MésGandia/2023
Fuente: Més Gandia
Valencia 24 de mayo de 2023

MÉS GANDIA CREARÀ UN CENTRE D’INNOVACIÓ CREATIVA CULTURAL

 

• Un espai de treball en cooperació on hi haurà locals d’assaig per a grups musicals, creadores literàries, dissenyadores i il·lustradores on entre elles puguen compartir idees i col·laborar en projectes i treballs. A més, l’ajuntament oferirà formació, xarrades i inclourà en la programació municipal les artistes locals.
  
• S’ampliaran i adequaran les instal·lacions de la UPG perquè hi càpiguen un major nombre de persones, així com l’oferta de tallers, cursos i activitats. S’estendran a tots els barris.
• La candidatura unitària ha presentat les seues propostes en matèria cultural i de patrimoni.

La vicealcaldessa i candidata de Més Gandia a l’Alcaldia de Gandia, Alícia Izquierdo, acompanyada dels membres de la candidatura, Nahuel González (3) i Ausiàs Galbis (9), ha presentat este matí les principals propostes de la coalició d’esquerres pel que fa a la cultura i el patrimoni.

«Hem fet un programa molt extens, parlant i recollint les propostes de moltes associacions, artistes i col·lectius culturals. Que hem arrodonit amb la incorporació en la llistat de gent del món cultural com Ausiàs Galbis, Pere Sirerol o «Panxo», el vocalista del grup ZOO...». Nahuel González ha anunciat com a una de les principals propostes el Centre d’Innovació Creativa a l’espai d’Art del Prado: «Un lloc de treball en cooperació on hi haurà locals d’assaig per a grups musicals, creadores literàries, dissenyadores i il·lustradores... On entre elles puguen compartir idees i col·laborar en projectes i treballs. A més, l’ajuntament oferirà formació, xarrades i inclourà en la programació municipal les artistes locals. D’igual manera, habilitarem espais compartits per a assajos de grups de danses, muixerangues, rondalles o teatre.».

Per la seua banda, Izquierdo ha recordat que «estes experiències estan funcionant molt bé en les ciutats que són referents culturals. I Gandia aspira a ser-ho. També és molt important el concepte d’espais compartits. Permetrà posar en contacte entre els col·lectius, la coopetitivitat (compartir per competir), que nosaltres considerem transversal, no només en l’economia. A més que permet a altres que no tenen espais puguen fer-ne ús...»

Una altra de les propostes l’ampliació i adequació de les instal·lacions de la UPG «perquè hi càpiguen un major nombre de persones. N’ampliarem l’oferta de tallers, cursos i activitats. Remodelarem la seu de la plaça de Loreto. A més a més. potenciarem l’oferta de cursos en tots els barris de la ciutat, amb especial atenció als programes formatius en tecnologies de la informació i les comunicacions per a totes les edats i tots els grups socials».

Finalment, Galbis ha destacat que per a Més Gandia la cultura, sobretot transgressora, «és una ferramenta d’apoderament que ha de ser accessibles a totes. I així hem programat les accions i propostes, per aproximar la societat més vulnerable a la cultura».

«FIRETA +´ CULTURA I LLIBERTAT»

Les propostes es presenten demà dijous, a partir de les 19 h, en la «Fireta +´ cultura i llibertat», que tindrà lloc a la plaça rei Jaume I. la tercera de les propostes temàtiques innovadores dissenyades contempla xarrades amb escriptores, editores i llibreteres, a més d'una xarrada sobre ‘Cultura i progrés’. També un espai de '+ directes' amb un recital poètic en el qual hi participaran, entre altres, Josep Piera, Isabel Canet o Joan Deusa. FLUG hi farà un mural d’art urbà en directe; Daniel Garcia un taller d'il·lustració i la música correrà a càrrec de Karla Molina i el DJ Michael G.

Els més menuts gaudiran de jocs infantils i conta-contes amb la Sanguinelli. I el ja tradicional berenar valencià d’orxata i fartons!

LA LEGISLATURA DEL PATRIMONI

«Ja ho vam dir al 2019, que anava a ser la legislatura del patrimoni i ho hem complit; mai s’havien invertit tants diners ni s’havien rebut tants fons d’altres administracions per a la gestió patrimonial. I seguim avançant; la pròxima legislatura finalitzarem la restauració, per exemple, de la Torre dels Pares, que tindrà diferents usos, un d’ells el de Centre d’interpretació i escola de la terra...», ha explicat Izquierdo.

PROPOSTES SOBRE PATRIMONI I MEMÒRIA:

CASTELL DE BAIRÉN COM A REFERÈNCIA DE TURISME CULTURAL
 

Impulsarem la darrera fase d’excavació, consolidació i posada en valor del castell de Bairén, fent d’ell un parc arqueològic completament obert que el convertirà en una referència del turisme patrimonial nacional i estatal.

ESPAI D’INTERPRETACIÓ DELS CLÀSSICS A LA CAPELLA DE L’ASSUMPCIÓ
 

Finalitzarem les obres de restauració a la capella de l’Assumpció per a habilitar l’espai com a centre d’acollida de visitants i espai d’interpretació del centre històric i dels clàssics, per dignificar les figures de Joan Roís de Corella, Ausiàs March i Joanot Martorell.

RESTAURACIÓ DE LES ERMITES DE SANT ANTONI I MARTORELL
 

Intervindrem en les ermites de Sant Antoni i Martorell per evitar el seu deteriorament i poder posar-les a disposició de la ciutadania com a espais per a usos socials i veïnals.

MUSEU DE LA VILA DE GANDIA AL PALAU DUCAL
 

Habilitarem la planta superior del Palau Ducal per a instal·lar allí el Museu de la Vila de Gandia i un espai d’exposicions temporals i activitats culturals.

AMPLIACIÓ DE LA PROGRAMACIÓ AL MUSEU ARQUEOLÒGIC
 

Fomentarem la tasca del Museu Arqueològic de Gandia i programarem activitats culturals diverses per fer-ne una institució de referència a tot l’àmbit valencià.

CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE LA COVA DEL PARPALLÓ
 

Inaugurarem el Centre d’Interpretació de la cova del Parpalló i millorarem les condicions d’accessibilitat al jaciment, catalogat com a patrimoni de la humanitat per la UNESCO.

ADQUIRIR LA COVA DE LES MERAVELLES
 

Adquirirem les parcel·les on se situa la cova de les Meravelles per a obrir una via d’accés a aquest espai mediambiental i arqueològic des del Morabit de Marxuquera.

RESTAURAR LES ALQUERIES DEL GALL I LES BOLES
 

Apostarem per reparar i dignificar les alqueries municipals del Gall i de les Boles com a espais oberts a la ciutadania amb funcions culturals.

ESPAI DE MEMÒRIA DEL PORT
 

Crearem un Espai de la Memòria del Port on queden reflectides la història del Port, la creació del ferrocarril, els bombardejos de la Guerra Civil i el posterior exili, a més de la importància comercial en els anys d’esplendor agrària, l’activitat pesquera o la més actual com a punt de connexió turística amb les Illes.

DIGNIFICACIÓ DE LES VÍCTIMES DEL FRANQUISME
 

Seguirem treballant per la dignificació i suport a les víctimes de la violència política franquista comprometent-nos amb les famílies a continuar amb la recerca dels cossos de les persones desaparegudes. Així com la creació d’un espai memorialístic que recorde les víctimes.

CENS DE REPRESALIATS
 

Actualitzarem el cens de represaliats de Gandia fins l’any 1978.

CREACIÓ DEL DEPARTAMENT DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA
 

Crearem un departament específic per a la promoció i normalització del valencià. Prendrem mesures per garantir el compliment dels reglaments d’usos lingüístics, com ara amb la creació de comissions de compliment amb competències per intervenir en casos d’incompliments.

SERVEI S’ASSESSORAMENT LINGÜÍSTIC PROACTIU
 

Fomentarem i donarem major difusió als serveis que oferta el departament de normalització lingüística de l’Ajuntament de Gandia.

CURSOS DE VALENCIÀ PER A PERSONES NOUVINGUDES
 

Oferirem cursos presencials i en línia, adaptats a les necessitats de la població, ampliant l’oferta dels cursos de valencià de la UPG i els grups de conversa i preparació de les proves de la JQCV a la biblioteca.

VOLUNTARIAT LINGÜÍSTIC
 

Fomentarem l’intercanvi lingüístic entre persones que vullguen aprendre la nostra llengua.

CAMPANYES DE PROMOCIÓ DEL VALENCIÀ
 

Farem campanyes de sensibilització i conscienciació per arribar a la ciutadania: campanyes d’acollida a les persones nouvingudes, convocatòria de premis per promoure l’ús del valencià en el comerç local i impulsar el cinema en valencià, entre d’altres.

PROPOSTES PER A UNA GANDIA +´ CULTURAL

CENTRE D’INNNOVACIÓ CREATIVA
 

Impulsarem un espai de coworking on hi haurà locals d’assaig per a grups musicals, creadores literàries, dissenyadores i il·lustradores on entre elles puguen compartir idees i col·laborar en projectes i treballs. A més, l’ajuntament oferirà formació, xarrades i inclourà en la programació municipal les artistes locals.

ESPAIS CULTURALS D’ÚS COMPARTIT
 

Habilitarem espais compartits per a assajos de grups de danses, muixerangues, rondalles i teatre.

AMPLIAR I MILLORAR LA QUALITAT DE L’OFERTA CULTURAL
 

Mantindrem i millorarem el nivell de qualitat de l’oferta musical, teatral, cinematogràfica i expositiva actual augmentant la despesa i contractant gestors culturals, portant exposicions de primer nivell en col·laboració amb entitats d’àmbit autonòmic i estatal.

INVERTIR EN MILLORAR LA UPG
 

Ampliarem i adequarem les instal·lacions de la UPG perquè hi càpiguen un major nombre de persones i n’ampliarem l’oferta de tallers, cursos i activitats. Remodelarem la seu de la plaça de Loreto. Potenciarem l’oferta de cursos en tots els barris de la ciutat, amb especial atenció als programes formatius en tecnologies de la informació i les comunicacions per a totes les edats i tots els grups socials.

RUTA TURÍSTICA D’ART URBÀ
 

Seguirem potenciant l’Art Urbà i els projectes municipals: Serpis Urban Art i Festival Paredes, protegint els murals i estudiant-ne l’ampliació i la conservació, fins i tot declarant BRL algunes obres. Classes magistrals d’autors consolidats.

CICLE DE PERSPECTIVES CONTEMPORÀNIES
 

Organitzarem cicles de pensament i cultura contemporània durant tot l’any. Programarem conferències i col·loquis amb pensadores i pensadors de referència, que es complementaran amb audiovisuals, exposicions i instal·lacions d’art sempre relacionades amb l’eix temàtic en el qual es vol aprofundir per cada cicle.

AMPLIAREM RECURSOS DEL CEIC ALFONS EL VELL
 

Ampliarem els recursos del CEIC Alfons el Vell i possibilitarem un espai que permeta treballar en millors condicions este prestigiós organisme cultural.

FESTIVAL “EN TEMPS DEL DUCAT”
 

Crearem un festival que inclourà concerts de música antiga des del ducat reial d’Alfons el Vell fins al ducat Borgià. També inclourà recitals i espectacles de teatre i dansa inspirats en els nostres autors literaris clàssics. Les actuacions tindran lloc en espais del nostre patrimoni històric com el Palau Ducal o la Seu, l’església de Sant Roc i es proposarà al monestir de Sant Jeroni. Durant el festival, hi haurà rutes que connecten aquests espais amb la vida dels autors clàssics i dels personatges rellevants del ducat.

PROJECTES DE SUPORT ALS CREADORS
 

Impulsarem projectes de recerca, divulgació i suport als creadors/es i a les iniciatives privades complementàries a la programació municipal.

NOU ESPAI CULTURAL A ROÍS DE CORELLA
 

Convertirem l’edifici dels actuals jutjats en un espai cultural que albergue exposicions, cursos de la UPG i una biblioteca del barri.

XEC CULTURAL
 

Facilitarem l’accés a la cultura a les persones vulnerables. Garantirem la cultura com a bé de primera necessitat. Oferirem un xec cultural per a les persones vulnerables i joves.

CERTAMEN DE MÚSIQUES QUE CONVIUEN A GANDIA
 

Organitzarem certàmens de músiques interculturals per fomentar la integració de diferents cultures que conviuen a Gandia.

FESTIVAL DE JAZZ A LA PRIMAVERA
 

Ampliarem la programació musical amb un festival de jazz a la primavera.

CICLES DE CINEMA DE TEMÀTIQUES VERDES (MEDIAMBIENTALS)
 

Impulsarem els cicles de cinema amb temàtica de muntanya, ecologista i d’altres àmbits.

PROMOCIÓ DEL TEATRE
 

Reforçarem les escoles de teatre, crearem un festival de teatre independent i promourem el teatre amateur.

PLA DE MANTENIMENT D’ESCULTURES
 

Crearem un pla de manteniment d’escultures a Gandia, fent una anàlisi del seu estat, tenint en compte les indicacions dels artistes de cada obra.

 

• © laveudegandia.com © laveudelasafor.com - 2015-2023 (Todos los derechos reservados).
• Queda terminantemente prohibida la reproducción total o parcial de los contenidos ofrecidos a través de esta Web, salvo autorización expresa de laveudegandia.com, o de laveudelasafor.com.
• Queda prohibida toda reproducción a los efectos del artículo 32,1, párrafo segundo, Ley 23/2006 de la Propiedad Intelectual. 
• Queda prohibida la distribución, puesta a disposición, comunicación pública y utilización, total o parcial, de los contenidos de esta Web, en cualquier forma o modalidad, sin previa, expresa y escrita autorización, incluyendo, en particular, su mera reproducción y/o puesta a disposición como resúmenes, reseñas o revistas de prensa con fines comerciales o directa o indirectamente lucrativos, a la que se manifiesta oposición expresa.