laveudegandia.com / laveudelasafor.com

Diario de actualidad de la comarca de La Safor / Valencia


Llavador de Benirrama
Foto: AyuValldeGallinera/2023
Fuente: Ajuntament de la Vall de Gallinera
Valencia 16 de marzo de 2023

LES CURES A LA VALL DE GALLINERA, LA HISTÒRIA D’AQUESTA VALL CONTADA PER LES SEUES DONES

 

• Les Cures a la Vall de Gallinera és un projecte de foment de la igualtat iniciat el 2020 que ha tingut diverses accions durant els últims anys a aquest municipi de la Marina Alta. La primera acció fou l'entrevista, en perspectiva de gènere a 24 dones del municipi amb l'objectiu de recollir la memòria oral sobre aquelles feines invisibilitzades que han realitzat les dones al llarg del temps: les tasques domèstiques, la cura de les persones grans o menudes... entre altres temes.

D'aquelles entrevistes va sorgir la necessitat de visibilitzar l'antic ús que feien les dones dels llavadors, una tasca domèstica invisibilitzada al llarg dels temps. Per eixe motiu l'Ajuntament de la Vall de Gallinera inicià la recerca de fotografies antigues de dones utilitzant els diversos llavadors del municipi, que va acabar sent una exposició col·lectiva urbana en cadascun dels llavadors inaugurada amb motiu del 8 de Març de 2021 i que actualment encara es pot gaudir als llavadors de Benirrama, Benialí, Benissivà-Benitaia, La Carroja, Alpatró i Benissili.

A més, també s'han dut a terme diverses accions durant aquests últims anys, destacant el I Aplec de Dones de la Vall de Gallinera que tingué lloc el passat 2022 i que comptà amb la col·laboració de la Col·lectiva de Dones de la Foradà de la Vall de Gallinera.

Com a cloenda del projecte es presenta en obert i en format lliure el documental “Les Cures a la Vall de Gallinera, mans invisibles que sostenen la vida”. Aquest audiovisual és una terra contada a través de la mirada i les vivències de les dones, les àvies i mares, quan la Vall de Gallinera era una illa enmig de les muntanyes.

Aquest documental format part d’un projecte més ampli, dut a terme per la gent de “La Naturadora” i la “Raka Films”, en l’àmbit de la Marina Alta. Aquest projecte recull totes les activitats que fan possible la vida, assumint el compromís i el deute amb les nostres avantpassades. https://www.lescures.com/ (pàgina externa a aquest diari).

Amb aquest treball l'Ajuntament de la Vall de Gallinera pretén mostrar tot el que elles, les dones que han sostingut les nostres vides, han transmès en cadascuna de les entrevistes perquè són clarament part del patrimoni viu del municipi.

* El documental es pot trobar a https://www.youtube.com/watch?v=ww-sPjT4kh8 (pàgina externa a aquest diari).

 

• © laveudegandia.com © laveudelasafor.com - 2015-2023 (Todos los derechos reservados).
• Queda terminantemente prohibida la reproducción total o parcial de los contenidos ofrecidos a través de esta Web, salvo autorización expresa de laveudegandia.com, o de laveudelasafor.com.
• Queda prohibida toda reproducción a los efectos del artículo 32,1, párrafo segundo, Ley 23/2006 de la Propiedad Intelectual. 
• Queda prohibida la distribución, puesta a disposición, comunicación pública y utilización, total o parcial, de los contenidos de esta Web, en cualquier forma o modalidad, sin previa, expresa y escrita autorización, incluyendo, en particular, su mera reproducción y/o puesta a disposición como resúmenes, reseñas o revistas de prensa con fines comerciales o directa o indirectamente lucrativos, a la que se manifiesta oposición expresa.