valenciadiario.com / valenciadiario.es

Diario digital Progresista / Ecologista / Solidario / Defensa del trabajador / Defensa del consumidor / Defensa de los animales


Lengua y cultura valencianas
Foto: Pixabay/2022

Fuente: Comisiones Obreras (CCOO-País Valencia)
Valencia 29
de noviembre de 2022

CCOO-PV RECONEIX EL PAS ENDAVANT QUE HA FET L’ADMINISTRACIÓ VALENCIANA PER A GARANTIR ELS DRETS LINGÜÍSTICS

 

• Des del sindicat valoren l’acord de les conselleries d’Educació i Justícia al voltant del requisit lingüístic en l’accés a la funció pública valenciana, fruit d’un consens entre diferents administracions i sensibilitats polítiques, dins d’un marc compartit.
• Aquest pacte significa que a partir d’ara caldrà acreditar la competència lingüística en valencià per accedir a la funció pública autonòmica i local; s’acaba així amb un greuge cap als valencianoparlants quan, en moltes ocasions, s’adreçaven a l’Administració.

“Allò que realment ens preocupa és l’ús social del valencià i que els valencians i les valencianes tinguem garantits tots els nostres drets lingüístics”, ha manifestat Santi Mateu, secretari de Cultura, Política Lingüística i Educativa i Fundacions de CCOO-PV. Considera el responsable sindical que era necessari que l’Administració tutelara de manera eficient aqueixos drets i, amb l’acord d’ahir, “es fa camí i se supera un temps neguitós d’absència d’exigència”.

Des de CCOO-PV s’ha defensat que el funcionariat de l’Administració pública valenciana ha de ser competent en les dues llengües oficials del País Valencià i garantir d’aquesta manera, que tota la ciutadania valenciana poguera ser atesa en la llengua amb què s’adrece a l’Administració, que no fora causa de discriminació i que es poguera oferir un servei públic de qualitat. CCOO-PV considera que el reglament que regularà l’acreditació de la competència lingüística serà una eina per a garantir eficaçment el dret a relacionar-se amb l’Administració en les dues llengües oficials i conseqüent amb els principis inspiradors de la Llei de la Funció Pública.

Pel que fa al contingut del text, el sindicat entén que respecta els punts que es van negociar entre organitzacions sindicals i socials, que estaria marcat per la concordança de titulacions exigides per a les categories i els cossos. “En el seu moment consideràvem que era important que el requisit haguera d’atendre les funcions i característiques del desenvolupament dels llocs de treball, i que es poguera modular i graduar el nivell de coneixement a exigir, i això s’hi ha respectat”, ha destacat Mateu. Per últim, ha valorat que el requisit és un pas endavant per aconseguir la normalització social del valencià i ha reiterat “el compromís del sindicat amb la nostra llengua”.

 

• © valenciadiario.com © valenciadiario.es © valenciadiario.eu - 2015-2022 (Todos los derechos reservados).
• Queda terminantemente prohibida la reproducción total o parcial de los contenidos ofrecidos a través de esta Web, salvo autorización expresa de valenciadiario.com, o de valenciadiario.es.
• Queda prohibida toda reproducción a los efectos del artículo 32,1, párrafo segundo, Ley 23/2006 de la Propiedad Intelectual. 
• Queda prohibida la distribución, puesta a disposición, comunicación pública y utilización, total o parcial, de los contenidos de esta Web, en cualquier forma o modalidad, sin previa, expresa y escrita autorización, incluyendo, en particular, su mera reproducción y/o puesta a disposición como resúmenes, reseñas o revistas de prensa con fines comerciales o directa o indirectamente lucrativos, a la que se manifiesta oposición expresa.