valenciadiario.com / valenciadiario.es

Diario digital Progresista / Ecologista / Solidario / Defensa del trabajador / Defensa del consumidor / Defensa de los animales


Biblioteca municipal
Foto: (CyM)/2020

Fuente: Associació per a la igualtat de gènere en la cultura Clásicas y Modernas (CyM)
Valencia 30
de enero de 2020

EL CICLE DE CONFERÈNCIES PER LA IGUALTAT QUE ACULLEN LES BIBLIOTEQUES MUNICIPALS DE VALÈNCIA REIVINDICA QUE LES DONES NO SÓN "NI BRUIXES, NI PRINCESES"

 

• La Xarxa de Biblioteques Municipals de València acollirà tots els dimecres de febrer i dos dimecres de març el cicle de conferències "Ni bruixes, ni princeses", emmarcat en les activitats del Dia de la Dona.

La iniciativa ha sigut promoguda per l'Associació per a la igualtat de gènere en la cultura Clásicas y Modernas (CyM) dins del seu programa "Biblioteques en Igualtat", amb la qual es pretén recuperar i visibilitzar el coneixement d'autoria femenina.

Les coordinadores del cicle, Marina Gilabert i Rosa Mª Rodríguez Magda, parlen de facilitar a totes les persones el gaudi d'una cultura més rica i completa, conscient del seu deute amb les dones creadores: "La història s'ha contat en masculí universal exclusiu".

En aqueixa línia, el cicle rescata a dones que es van rebel·lar i van empunyar la seua vida des del timó de la llibertat, i que van tractar d'escapar dels motles imposats i tan sovint trobats en la literatura: l'estereotip de la perversa i l'estereotip de la bona xica, de l'esgarriada i la virtuosa, de la bruixa i de la princesa.

Ana López Navajas, Isabel Barceló, Rosa Mª Rodríguez Magda, Trini Moreno Cobos, Joaquim de Túria, Rosa Roig i Manola Roig s'acostaran amb una visió crítica a la cultura clàssica, la filosofia, els nous llenguatges, la ciència i les creadores valencianes.

Alguns dels temes dels quals es tractaran són les implicacions de l'absència de les dones i les seues produccions en l'àmbit científic, cultural i històric en els continguts i manuals de l'educació secundària, de la mà de la investigadora i assessora de CEFIRE Ana López Navajas, o el paper de les dones "oblidades, esborrades i fins i tot menyspreades" al llarg de la història, per part d'Isabel Barceló, autora de Dones a Roma. Heroismes, intrigues i passions.

El biòleg i etòleg Joaquim de Túria, expert en Biodiversitat, Conservació i Evolució ens descobrirà les històries de les primatólogues, totes dones (Jane Goodall amb els ximpanzés de Gombe a Tanzània, Diane Fossey amb els goril·les de muntanya de Ruanda i el Congo, o Birute Galdikas amb els orangutans de Borneo), i Rosa Roig i Manola Roig les de les dones valencianes "sàvies, valentes i treballadores incansables que recullen en la seua obra Contem històries de dones d’ací.

Trini Moreno Cobos, creadora de la plataforma "Comunitat Virtual Dones amb Habitació Pròpia" i de Viva la Woolf, projecte per a la formació i el foment de l'apoderament de les dones reflexionarà sobre el rol i els estereotips de gènere impresos en la nostra societat, els micromasclismes, la publicitat, les sèries televisives…

En paraules de Rosa Mª Rodríguez Magda: “El sexisme es troba en la cultura que es transmet, al cinema, en els mitjans de comunicació, en els videojocs, en l'absència de referents femenins en els manuals educatius, en les lletres de les cançons… S'admet socialment la reificació sexual de les dones, en assumptes tan greus com puga ser la prostitució, la pornografia…, i després ens sorprenem de la violència masclista, de l'assassinat de dones".

"Ni bruixes ni princeses" compta amb la col·laboració de la Regidoria d'Acció Cultural de l'Ajuntament de València i forma part de "Biblioteques en Igualtat", projecte de caràcter nacional que compta amb el suport del Ministeri de Cultura a través del seu Pla de Foment de la Lectura i que entén que les biblioteques són sòcies estratègiques per al compliment de l'Agenda 2030 i la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).


Cartel anunciador

PROGRAMACIÓN

Miércoles 5 de febrero, 18.h. Biblioteca de Patraix- AZORÍN
C/ de l’Assagador de les Monges, s/n - 46018
Al rescate de las escritoras olvidadas
Ana López Navajas
Investigadora y asesora de CEFIRE Conselleria d’Educació.

Miércoles 12 de febrero, 18 h. Biblioteca d’ Arrancapins- EDUARD ESCALANTE,
C/ d’Alberic, 18 – 46008
Simone de Beauvoir no quiso ser una joven formal.
Rosa María Rodríguez Magda
Filósofa y escritora, autora, entre otros libros de Encuentro en el Café de Flore con Simone de Beauvoir.
Teatralización a cargo de Stella Manaut, dramaturga.

Miércoles 19 de febrero, 18 h. Biblioteca del Cabanyal-El Canyamelar- CASA DE LA REINA,
C/de la Reina, 85 - 46011
Diosas y heroínas trágicas.
Isabel Barceló.
Escritora, entre sus libros más recientes Mujeres de Roma.

Miércoles 26 de febrero, 18h. Biblioteca d’ Arrancapins- EDUARD ESCALANTE,
C/ d’Alberic, 18 – 46008
Científicas, gorilas y selvas.
Joaquín de Turia
Biólogo y divulgador científico. Director del canal de YouTube A bordo del Beagle.

Miércoles 4 de marzo, 18 h. Biblioteca del Cabanyal-El Canyamelar- CASA DE LA REINA,
C/ de la Reina, 85 - 46011
Contem histories de dones d’ací.
Rosa y Manola Roig.
Escritora y artista plástica, realizan una amplia labor en la divulgación de las escritoras valencianas, su último texto se titula igual que la conferencia.

Miércoles 25 de marzo, 10 h. Biblioteca de Patraix- AZORIN,
C/ de l’Assagador de les Monges, s/n-46018
Influencers per a la coeducació.
Trini Moreno
Agente de igualdad en Ayuntamiento de Xirivella (Valencia)

 

• © valenciadiario.com © valenciadiario.es - 2015-2020 (Todos los derechos reservados).
• Queda terminantemente prohibida la reproducción total o parcial de los contenidos ofrecidos a través de esta Web, salvo autorización expresa de valenciadiario.com, o de valenciadiario.es.
• Queda prohibida toda reproducción a los efectos del artículo 32,1, párrafo segundo, Ley 23/2006 de la Propiedad Intelectual. 
• Queda prohibida la distribución, puesta a disposición, comunicación pública y utilización, total o parcial, de los contenidos de esta Web, en cualquier forma o modalidad, sin previa, expresa y escrita autorización, incluyendo, en particular, su mera reproducción y/o puesta a disposición como resúmenes, reseñas o revistas de prensa con fines comerciales o directa o indirectamente lucrativos, a la que se manifiesta oposición expresa.