valenciadiario.com / valenciadiario.es

Diario digital Progresista / Ecologista / Solidario / Defensa del trabajador / Defensa del consumidor / Defensa de los animales


Independentismo
Foto: Pixabay/2019
Fuente: Comisiones Obreras-PV (CCOO-PV)
Valencia 21
de octubre de 2019

CCOO PV CRIDA AL DIÀLEG PER A RECONDUIR EL CONFLICTE A CATALUNYA

 

• El sindicat observa amb preocupació els esdeveniments que han tingut lloc l'última setmana a Catalunya. Una situació políticament complexa que dona mostres inequívoques d'una gran divisió social que ens allunya del necessari enteniment.

La incapacitat política per a donar encaix a les diferents realitats que configuren l'Estat i la unilateralitat en un full de ruta que prefigura la declaració de Catalunya com a Estat independent, ens ha portat a una situació difícil de canalitzar.

A més, la sentència del Tribunal Suprem que ha condemnat diversos representants polítics i líders de moviments socials a penes de presó per delictes de sedició i malversació de fons i l’aplicació prèvia de la “presó preventiva”, posa encara més de relleu les deficiències de la política per a donar solució a un problema que mai hagué d’eixir d'aqueix àmbit. A banda de la valoració jurídica de la sentència, és obvi que el Codi Penal no resoldrà el que la política ha sigut fins ara incapaç, si més no, d’abordar. Encara menys amb la imposició d’unes penes que pequen de la ponderació necessària.

No existeixen fórmules matemàtiques per a solucionar un conflicte d’aquesta naturalesa, però en qualsevol cas, tornar a la normalitat i restablir els ponts passa per pacificar la convivència a Catalunya. Això requereix condemnar la violència dels qui tenen com a objectiu alterar-la i mesura en l'aplicació de les mesures per a retornar la normalitat a l’espai públic.

Només el diàleg i la democràcia amb majúscules poden, amb el temps, canalitzar una desafecció tan gran com l'existent avui dia, entre una part molt significativa de la ciutadania catalana amb Espanya. I així mateix, rectificar una mirada de recel profunda d'Espanya cap als qui han obviat la Constitució i la llei.

Als partits polítics de l’àmbit estatal els demanem sentit d'Estat i altura de mires. Una cosa molt allunyada de l’estratègia d’aplicar l’article 155 de la Constitució, com a bàlsam que tot ho cura. Un discurs no exempt de tacticisme polític envers un procés d’eleccions generals ja molt pròxim.

CCOO sempre ha defensat que la pluralitat ideològica del nostre país i la diversitat territorial que ens caracteritza, ha d'abordar-se reforçant els marcs d’autogovern i l’acord plural. Perquè aqueixa diversitat no l’entenem com un problema, sinó com una realitat enriquidora.

Rebaixem la tensió, allunyem-nos de les diferències, busquem complicitats, reforcem el que ens és comú, el que ens uneix. Apostem per un país ideològicament plural, ric culturalment, territorialment divers i integrem les diferents realitats en un projecte compartit amb el qual totes i tots ens sentim identificats.

Per a acabar, expressem la nostra solidaritat amb les companyes i els companys de la Comissió Obrera Nacional de Catalunya, organització de CCOO que en tot moment ha apostat inequívocament per la convivència, la democràcia i el diàleg sincer entre totes les parts, per a donar una eixida acordada al conflicte polític.

 

• © valenciadiario.com © valenciadiario.es - 2015-2019 (Todos los derechos reservados).
• Queda terminantemente prohibida la reproducción total o parcial de los contenidos ofrecidos a través de esta Web, salvo autorización expresa de valenciadiario.com, o de valenciadiario.es.
• Queda prohibida toda reproducción a los efectos del artículo 32,1, párrafo segundo, Ley 23/2006 de la Propiedad Intelectual. 
• Queda prohibida la distribución, puesta a disposición, comunicación pública y utilización, total o parcial, de los contenidos de esta Web, en cualquier forma o modalidad, sin previa, expresa y escrita autorización, incluyendo, en particular, su mera reproducción y/o puesta a disposición como resúmenes, reseñas o revistas de prensa con fines comerciales o directa o indirectamente lucrativos, a la que se manifiesta oposición expresa.