laveudegandia.com / laveudelasafor.com

Diario de actualidad de la comarca de La Safor / Valencia


Logo oficial del 9 d´Octubre
Imagen: GenVal/2019
Fuente: Ayuntamiento de Ròtova
Valencia 08
de octubre de 2019

RÒTOVA CELEBRA EL 9 D’OCTUBRE AMB UNA “MOCADORÀ” PER A LA GENT MÉS MAJOR

 

• Ròtova celebra el dia del Poble Valencià d’una manera especial. A les 12h del migdia, una cercavila amenitzarà el poble amb dolçaina i tabal, acompanyant l’Associació de Jubilats i Pensionistes de Ròtova i els membres del consistori per a repartir un dolç ben especial: la tradicional “mocadorà”.

Els dolços en forma de fruites, embolcallats d’un mocador, són típics de la ciutat de València però, any rere any, arriben a més indrets del territori valencià. I a Ròtova seran les persones més majors les que rebran aquest present el dia Sant Dionís, dia dels enamorats valencians.

El consistori ha volgut “fer un reconeixement a la gent més major del poble, nou homes i dones que tenen més de 92 anys, i promocionar esta tradició a Ròtova. Estimem a qui estimem, animem a continuar amb aquesta tradició”, han apuntat des de les regidories de Cultura i Festes.

La regidoria de Comunicació ha preparat, a més, un xicotet vídeo que correrà per les xarxes per moure la curiositat del veïnat sobre la “mocadorà”.

L’ORIGEN DE LA MOCADORÀ

Conta la tradició oral que, amb l’arribada del rei Jaume I a València el 9 d’octubre de 1238, els habitants de la ciutat van oferir a ell i a la seua esposa, la reina Violant d’Hongria, com a ofrena, un plat ple de fruites i verdures de l’horta embolicat dins d’un mocador de seda. des del segle XIV València celebrava el 9 d’octubre com a data de fundació del Regne de València amb molta festa i una forta càrrega de pirotècnia, on els piulets i tronadors xiulaven al cel.

Amb l’arribada de Felip V i els Decrets de Nova Planta, s’aboliren els furs i s’acabà la festa i els coets, així com la celebració d’altres costums valencians. Va ser aleshores, quan el Gremi dels Mestres Sucrers de la Ciutat i Regne de València, que agrupava els pastissers valencians, va trobar la manera d’evitar la prohibició, continuar celebrant la festa i lloar el seu patró, Sant Donís. Així els piulets i tronadors es convertiren en dolços que eren acompanyats de figuretes de massapà amb formes de verdures i fruites de les hortes valencianes.

* (El text de l’origen de la “mocadorà” està extret de: http://etnobloc.es/entrada/la-mocadora-dels-enamorats/) (página externa a este diario).

 

• © laveudegandia.com © laveudelasafor.com - 2015-2019 (Todos los derechos reservados).
• Queda terminantemente prohibida la reproducción total o parcial de los contenidos ofrecidos a través de esta Web, salvo autorización expresa de laveudegandia.com, o de laveudelasafor.com.
• Queda prohibida toda reproducción a los efectos del artículo 32,1, párrafo segundo, Ley 23/2006 de la Propiedad Intelectual. 
• Queda prohibida la distribución, puesta a disposición, comunicación pública y utilización, total o parcial, de los contenidos de esta Web, en cualquier forma o modalidad, sin previa, expresa y escrita autorización, incluyendo, en particular, su mera reproducción y/o puesta a disposición como resúmenes, reseñas o revistas de prensa con fines comerciales o directa o indirectamente lucrativos, a la que se manifiesta oposición expresa.