laveudegandia.com / laveudelasafor.com

Diario de actualidad de la comarca de La Safor / Valencia


Restaurada la escultura
Foto: Carolina Woodward/2019
Fuente: Ayuntamiento de Gandia
Valencia 03
de septiembre de 2019

LA COL·LABORACIÓ CIUTADANA ACONSEGUEIX RESTAURAR L’ESCULTURA QUE HOMENATJA A GANDIA LES ‘13 ROSES’

 

• Una trucada telefònica a un mitjà de comunicació local alertava que una de les flors havia sigut arrencada la setmana passada. Finalment, una veïna la va trobar intacta i la va portar a l’Ajuntament. Aquest migdia, l’escultor, Jesús Martín, ha soldat la rosa.
• “Sense Sentit”, recorda les víctimes, en especial les dones perseguides i assassinades durant la guerra civil i el franquisme. Es va instal·lar a la plaça Major el 5 d’agost passat, amb motiu del 80 aniversari de l’afusellament de les 13 dones, l’any 1939. Forma part de les accions de difusió de la Memòria Democràtica a Gandia. Hi romandrà de forma temporal.
• Durant els pròxims dies s’hi instal·larà una placa explicativa, però ja ha esta molt el veïnat i visitant que s’hi ha apropat per contemplar l’escultura i fotografiar-s’hi.

El regidor Delegat de la Memòria Democràtica, Nahuel González, ha assistit hui a la restauració de l’obra ‘Sense Sentit’, de Jesús Martín, que va patir un acte vandàlic la setmana passada. Com a conseqüència, una de les 13 roses hi va desaparèixer.

Una trucada telefònica a un mitjà de comunicació local alertava de l’atac. I, quan l’autor ja treballava en la confecció d’una nova rosa, una dona va trobar l’original, la número 13, en perfecte estat i la va tornar a l’Ajuntament de Gandia. “Per això, vull agrair la col·laboració ciutadana i a l’artista per refer el desperfecte, de forma desinteressada”. González ha tornat lamentar i condemnar l’atac i ha recordat que els danys al patrimoni artístic estan considerats un delicte penal. “Tot i això, des de l’Ajuntament anem a continuar treballant per donar difusió a la Memòria Democràtica a Gandia, com en aquest cas les 13 dones que foren torturades, violades i assassinades. En homenatge també a totes les dones que van patir la repressió franquista”.

L’escultura, “Sense Sentit”, es va instal·lar temporalment a la plaça Major el 5 d’agost passat, coincidint amb la commemoració del 80 aniversari de l’afusellament de les 13 roses roges, l’any 1939. Representa un roser amb el mateix nombre de pètals que de víctimes, 13. Aquest sorgeix d’una roca, que simbolitza el paretó on foren afusellades, on hi ha el mateix nombre de casquets que de pètals. Aquests últims, tenen l’edat i el nom de cadascuna de les víctimes per a donar més realisme a l’obra. “Vull agrair a la ciutadania de Gandia la sensibilitat cap a la Memòria Democràtica i que s’haja involucrat per retornar la rosa”, ha assegurat Martín, qui ha anunciat que en els pròxims dies hi col·locarà una placa explicativa de l’obra.

“La instal·lació està sent tot un èxit. Són moltes les persones que s’hi han apropat a fotografiar-shi, molts els turistes que quan hi passen els impacta aquesta obra dedicada a la Memòria Democràtica”, ha conclòs González, qui també ha agraït la difusió als mitjans de comunicació.

 

• © laveudegandia.com © laveudelasafor.com - 2015-2019 (Todos los derechos reservados).
• Queda terminantemente prohibida la reproducción total o parcial de los contenidos ofrecidos a través de esta Web, salvo autorización expresa de laveudegandia.com, o de laveudelasafor.com.
• Queda prohibida toda reproducción a los efectos del artículo 32,1, párrafo segundo, Ley 23/2006 de la Propiedad Intelectual. 
• Queda prohibida la distribución, puesta a disposición, comunicación pública y utilización, total o parcial, de los contenidos de esta Web, en cualquier forma o modalidad, sin previa, expresa y escrita autorización, incluyendo, en particular, su mera reproducción y/o puesta a disposición como resúmenes, reseñas o revistas de prensa con fines comerciales o directa o indirectamente lucrativos, a la que se manifiesta oposición expresa.