laveudegandia.com / laveudelasafor.com

Diario de actualidad de la comarca de La Safor / Valencia


Momento de la rueda de prensa
Foto: Carolina Woodward/2019
Fuente: Ayuntamiento de Gandia
Valencia 29
de mayo de 2019

L'ARXIU HISTÒRIC DE GANDIA REEDITA UN MAPA DE LA COMARCA DE LA SAFOR DE 1984 AMB FINALITATS DIDÀCTIQUES

 

• És el mapa núm. 5 del projecte Dibuixar el terme, una recopilació de documents cartogràfics relacionats històricament amb Gandia.
• A l'inici del pròxim curs, 2.000 exemplars seran repartits en els centres educatius de la nostra ciutat i altres 1.000 unitats gratuïtes estan a la disposició de la ciutadania en l'Arxiu Històric de la nostra ciutat. També s'entregarà una carpeta on poder guardar els cinc mapes històrics editats fins al moment.

Els regidors en funcions de les àrees de Gestió Responsable del Territori i de Cultura, Xavier Ródenas i Joan Muñoz, respectivament, al costat de l'arxiver municipal, Jesús Alonso, han comparegut hui davant els mitjans de comunicació per a presentar el cinqué mapa històric de la sèrie “Dibuixar el terme”.

L'Arxiu Històric de la nostra localitat ha reeditat amb finalitats didàctics aquest mapa de 1984 en el qual apareix tota la comarca de la Safor.

Xavier Ródenas ha recordat que en els quatre anys de les anterior legislatura s'han editat altres quatre mapes relacionats amb Gandia. “Ha sigut una experiència molt bonica, perquè ha sigut tot un exemple de cooperació entre departaments. L'Arxiu Històric té un tresor allí guardat, tot tipus de documents i entre ells aquests plans que hem anat publicant”. L'edil ha destacat la labor i la figura de l'arxiver municipal, Jesús Alonso, “ell és el custòdia aquests documents i ens ha animat a fer-los públics”.

El projecte Dibuixar el terme té entre altres finalitats l'educació i la divulgació del coneixement del nostre territori, l'estima pel nostre patrimoni i la posada en valor de l'Arxiu Històric de Gandia.

* L'edil delegat de Territori ha agraït tant a Joan Muñoz com a Jesús Alonso “ser els aliats d'un gran projecte, dels quals passen sense grans eslògans però que porten molta faena”.
* Per part seua, Joan Muñoz, ha posat l'accent en el valor testimonial d'aquest document cartogràfic que des de hui està a l’abast de la ciutadania.

Així mateix, Jesús Alonso ha assenyalat que “aquest mapa número 5 és la culminació d'un procés. Comencem pels plans més antics del terme, el pla més antic de Gandia, viatgem pel port i la platja i realment era un moment molt adequat per a recordar la creació de la Mancomunitat de la Safor”. L'arxiver municipal ha recordat que, just ara, es compleixen quaranta anys de les primeres eleccions democràtiques i uns mesos més tard, a l'octubre de 1979, es va formar la Mancomunitat que hui existeix. Entre les seues principals competències figurava, en aquells dies, la coordinació de l'acció i la planificació urbanística de tots els municipis que formaven la comarca. Alonso ha agraït la col·laboració en aquest projecte d'Alberto Peñín i de Josep Tarrassó “que ens ha fet una proposta didàctica adaptada a les escoles”.

S'han editat 2.000 exemplars de mapes per a ser repartits en els col·legis a l'inici del pròxim curs i altres 1.000 unitats, a major grandària i desplegable, amb informació cartogràfica i històrica sobre la comarca de la Safor destinades al públic en general. La ciutadania pot passar a recollir-los de manera gratuïta per l'Arxiu Històric municipal i la setmana vinent estarà disponible una carpeta on poder guardar la col·lecció dels cinc mapes històrics editats fins hui.

 

• © laveudegandia.com © laveudelasafor.com - 2015-2019 (Todos los derechos reservados).
• Queda terminantemente prohibida la reproducción total o parcial de los contenidos ofrecidos a través de esta Web, salvo autorización expresa de laveudegandia.com, o de laveudelasafor.com.
• Queda prohibida toda reproducción a los efectos del artículo 32,1, párrafo segundo, Ley 23/2006 de la Propiedad Intelectual. 
• Queda prohibida la distribución, puesta a disposición, comunicación pública y utilización, total o parcial, de los contenidos de esta Web, en cualquier forma o modalidad, sin previa, expresa y escrita autorización, incluyendo, en particular, su mera reproducción y/o puesta a disposición como resúmenes, reseñas o revistas de prensa con fines comerciales o directa o indirectamente lucrativos, a la que se manifiesta oposición expresa.