valenciadiario.com / valenciadiario.es

Diario digital Progresista / Ecologista / Solidario / Defensa del trabajador / Defensa del consumidor / Defensa de los animales


Momento de la jornada
Foto: Bcomú/2019
Fuente: Barcelona en Comú
Valencia 14
de mayo de 2019

ADA COLAU PROPOSA UN PLA DE XOC CONTRA LA SOLITUD DE LA GENT GRAN AMB 50 MILIONS D’EUROS

 

• La cap de llista de Barcelona en Comú reclama a la Generalitat les competències en residències.

Entre les propostes de polítiques de suport a la gent gran, BComú proposa la construcció de de 550 habitatges per a gent gran i donar impuls a 60 superilles socials per fer més propera l’atenció domiciliària

Barcelona en Comú ha presentat aquest matí les seves propostes de polítiques de suport a la gent gran que passen per activar un Pla de Xoc contra la solitud amb 50M d’euros i reclamar a la Generalitat les competències de les residències per a la gent gran. Colau ha recordat que en aquest mandat s’ha augmentat el pressupost un 65% en polítiques de suport a la gent gran, sobretot dependent. “Volem fer una passa més en dues qüestions que més preocupen a les persones grans de la ciutat: el repte de donar resposta a les situacions de solitud i una millor atenció a la dependència”, ha dit Ada Colau. "La Barcelona Futura ha de reconèixer en la gent gran un agent protagonista dels canvis”, ha recordat.

Actualment, 90.000 persones majors de 65 anys viuen soles a la ciutat de Barcelona, 55.000 persones majors de 75 anys. Cada dia sis noves persones s’incorporen al Servei d’Atenció a Domicili, i 13 al de teleassistència, el 72% de les quals són dones. "La solitud afecta especialment les dones", ha dit Colau.

En aquest sentit, Barcelona en Comú proposa fer un Pla de Xoc contra la solitud perquè cap persona de Barcelona se senti sola .“Que qui estigui sol sigui perquè vulgui no perquè no tingui alternativa”, ha assenyalat Colau. Per això s’estendran programes actuals com el Radars que ja són pioners a tot l’Estat i incorporant-ne de nous vinculant als equipaments com centres cívics, biblioteques, casals de barri, com a agents de lluita contra la solitud.

"Les residències de gent gran són una competència de la Generalitat, on l’Ajuntament cedeix els solars. De 10 residències que havia de fer la Generalitat a Barcelona només se n'han fet 4. Hi ha 6.000 persones esperant una residència pública. La Generalitat ha abandonat la gent gran de Barcelona”, ha dit Colau. “La Generalitat s’estalvia 29 milions d’euros incomplint la seva competència mentre que a Barcelona li costa 11 milions d’euros perquè aquestes residències falten. 6.000 persones en llista d’espera que no es mereixen seguir esperant. Si la Generalitat no pot complir el seu comprimís que ens traspassi les competències i els recursos pertinents”, ha explicat Colau.

Per altra banda, la cap de llista de Barcelona en Comú ha dit que també es construiran 550 habitatges dotacionals per a gent gran al mandat que ve. A més, ha explicat que es definiran 60 zones de la ciutat on desenvoluparem un nou sistema que s’ha començat a implantar amb èxit aquest mandat: les superilles socials. “L’objectiu és fer més propera, personalitzada i adaptada a les usuàries l’atenció domiciliària”, ha manifestat Ada Colau. Per fer això es transformarà el servei d’atenció a domicili, amb el programa Cuidem-nos d’aprop, que s’ha treballat amb les empreses del SAD.

En el darrer mandat l’Ajuntament de Barcelona ha activat diversos projectes en aquesta direcció com l’extensió del programa “Radars” a tots els barris de la ciutat; l’ampliació d’usuaris del programa “Vincles BCN” (amb 3.550 persones usuàries); i l’aposta pel programa “Baixem al carrer” (amb el Pla de barris s’ha ampliat de 5 a 23 barris, i es preveu seguir creixent els propers anys).

 

• © valenciadiario.com © valenciadiario.es - 2015-2019 (Todos los derechos reservados).
• Queda terminantemente prohibida la reproducción total o parcial de los contenidos ofrecidos a través de esta Web, salvo autorización expresa de valenciadiario.com, o de valenciadiario.es.
• Queda prohibida toda reproducción a los efectos del artículo 32,1, párrafo segundo, Ley 23/2006 de la Propiedad Intelectual. 
• Queda prohibida la distribución, puesta a disposición, comunicación pública y utilización, total o parcial, de los contenidos de esta Web, en cualquier forma o modalidad, sin previa, expresa y escrita autorización, incluyendo, en particular, su mera reproducción y/o puesta a disposición como resúmenes, reseñas o revistas de prensa con fines comerciales o directa o indirectamente lucrativos, a la que se manifiesta oposición expresa.