valenciadiario.com / valenciadiario.es

Diario digital Progresista / Ecologista / Solidario / Defensa del trabajador / Defensa del consumidor / Defensa de los animales


Agricultura ecológica
Foto: Pixabay/2019

Fuente: Comité de Agricultura Ecológica de la Comunidad Valenciana
Valencia 17
de abril de 2019

EL SECTOR ECOLÒGIC DE LA COMUNITAT VALENCIANA GENERA UN VOLUM DE NEGOCI DE 452 MILIONS D'EUROS

 

• El sector ecològic de la Comunitat Valenciana ha generat, en 2018, un volum de negoci de 452,4 milions de €.
• Esta xifra representa el 25% del valor de mercat del consum de productes ecològics de tota Espanya, que supera els 1.805 milions de €.

Així es desprén de les dades de l'Informe Anual de la Producció Ecològica que el president del Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), José Antonio Rico, ha presentat este matí en la seu de Cajamar.

Rico ha destacat que “estes dades demostren que la valenciana, precisament l'any que el CAECV compleix 25 anys des de la seua creació, es converteix en una de les autonomies que més està apostant per este mètode de producció. Al costat de Catalunya, ha explicat, aconseguim el 57,4% del volum de negoci de tot el territori nacional”.

EVOLUCIÓ DEL NOMBRE D’OPERADORS

La Comunitat Valenciana ha tancat 2018 amb 2.904 operadors (productors agrícoles, ramaders, de material vegetatiu, aqüícoles, empreses i importadors). Esta xifra ha suposat un increment del 11,2% en l’últim any (2017 - 2018), mentre que entre 2015 i 2018 el creixement ha sigut del 29%.

Per províncies, Castelló ha liderat el creixement en el nombre d'operadors en l’últim any, amb un 19%, seguida d'Alacant (12%) i Valènncia (9%). Si parlem de l'evolució en el període comprés entre 2015 i 2018, la província de Castelló també ha encapçalat l'increment en el nombre d'operadors, amb un 49%, seguida de València (39%) i Alacant (25%).

Per al president del CAECV, “estem parlant de creixements molt importants que l'any passat ens van situar al capdavant del creixement del nombre d'operadors. Enguany confiem poder continuar encapçalant les estadístiques ja que les dades que ha avançat el Ministeri d'Agricultura parlen d'un creixement mitjà en el nombre d'operadors del 6%, xifra que la Comunitat pràcticament multiplica per dues”.

PRODUCTORS, EMPRESES I IMPORTADORS

Si fem referència al nombre de productors, és a dir, agricultors, ramaders, productors de material vegetatiu i productors aqüícoles dedicats a la producció ecològica, en l’últim any la Comunitat Valenciana ha passat de tindre 2.037 a 2.218, que traduït en termes percentuals significa haver crescut un 8,8%. Esta dada es tradueix en un 22,6% si parlem del període comprés entre 2015 i 2018.

Amb un increment del 18,9%, Castelló continua liderant el creixement entre 2017 i 2018, seguida d'Alacant, amb un 12,4% i València, que ha pujat en l’últim any un 9,1% el seu nombre de productors ecològics. La província de Castelló també lidera este increment en els últims quatre anys (2015 - 2018), amb una pujada del 34,3%, seguida molt de prop per València (32,2%) i Alacant, amb un 22,8%.

El nombre d'empreses ha crescut en l’últim any un 19,1%, molt per damunt del que ho ha fet la mitjana nacional que, entre 2017 i 2018 ho ha fet en un 11%. Les empreses dedicades al sector ecològic han patit un increment del 51,9% entre 2015 i 2018.

Els sectors més representatius de les empreses ecològiques situades en la Comunitat Valenciana són els dedicats a l'elaboració, conservació, manipulació i envasament de fruites i hortalisses, cellers i aquelles dedicades a l'elaboració de productes alimentosos d'origen animal.

El nombre d'importadors certificats ha crescut en l’últim any un 23,2% i en els últims quatre anys un 86,4%.

"El sector ecològic està demostrant ser molt competitiu i innovador i les xifres que hui presentem diuen que estem generant noves oportunitats de negoci i de treball, ajudant a mitigar un dels principals problemes que té el camp valencià, que no és un altre que el del relleu generacional. A més, parlem d'un mètode de producció de gran importància econòmica, social i ambiental”.

LA SUPERFÍCIE CERTIFICADA MULTIPLICA PER DUES LA SEUA EXTENSIÓ

L'any 2018 s'ha tancat amb 114.509 hectàrees certificades, un 18,6% més que l'any anterior, quan es van aconseguir les 96.477 hectàrees. Per a Rico, “en 2017 liderem el creixement nacional i, en 2018, seguim per damunt de la mitjana nacional, que està en un increment del 5%. Autonomies com Catalunya han pujat la seua superfície en l’últim any un 5%, mentre que Balears ho ha fet en un 11%”.

Si parlem del període 2015 - 2018, el nostre territori ha vist com ha multiplicat pràcticament per dos la superfície dedicada a la producció ecològica. En 2015 comptàvem amb 77.120 hectàrees, mentre que en 2018 comptabilitzem 114.509, la qual cosa suposa un increment del 48,6%.

Una altra dada a tindre en compte és que, en estos moments, la superfície dedicada a l'agricultura ecològica en la Comunitat Valenciana representa el 5,7% de la superfície agrària total i el 13,9% de la superfície agrària útil.

Per províncies, València encapçala el creixement en l’últim any, amb un 31,6%, seguida de Castelló (21,1%) i Alacant (4,2%). Entre 2015 i 2018 València també és la que més ha crescut, amb un 80,5% més de superfície dedicada a este sistema de producció. Li segueix la província de Castelló, amb un augment del 71,9% i Alacant (15,7%).

PRINCIPALS CULTIUS, COMARQUES PRODUCTORES I DESTINACIÓ DE LES PRODUCCIONS

Els cultius ecològics que més superfície representen en la nostra Comunitat són: la vinya per a vi, la fruita seca, l'olivar per a oli, els cereals, els cítrics, els fruiters i les hortalisses.

Vinya per a vi: 11.630 ha. (18% de la superfície respecte al convencional)
Fruita seca: 9.250 ha. (13,2% de la superfície respecte al convencional)
Olivar per a oli: 4.612 ha. (5% de la superfície respecte al convencional)
Cereals: 3.599 ha. (8,5% de la superfície respecte al convencional)
Cítrics: 3.027 ha. (1,9% de la superfície respecte al convencional)
Fruiters: 1.227 ha. (0,8% de la superfície respecte al convencional)
Hortalisses: 832 ha. (3,5% de la superfície respecte al convencional)

En quant a les comarques que més importància tenen en el sector ecològic, si parlem de superfície certificada, les principals són: El Baix Maestrat a Castelló, La Plana d'Utiel - Requena a València i l’Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà i La Vega Baixa a Alacant.

D'altra banda, si fem referència als tipus de cultiu, a la Plana d'Utiel - Requena i al Vinalopó Mitjà predomina el cultiu de vinya, la producció de fruita seca es concentra, principalment en l’Alt Vinalopó i el Vinalopó Mitjà, l'olivar certificat en ecològic se situa en L’Alt Vinalopó, la producció de cereals es concentra en la zona interior de la Comunitat, en major mesura a les comarques de la Plana d'Utiel - Requena, La Vall de Cofrents - Aiora i l’Alt Vinalopó, la producció de cítrics, en la seua majoria llimes a la comarca de la Vega Baixa, els fruiters a la Ribera Alta, La Costera, La Vall d'Albaida, L'Alcoià i el Baix Vinalopó i el cultiu d'hortalisses a l'Horta Nord, l’Alt Vinalopó, l'Alacantí, el Baix Vinalopó i La Vega Baixa.

Les nostres exportacions es dirigeixen quasi íntegrament a la Unió Europea (Alemanya, França, Regne Unit, Itàlia, Suècia i Països Baixos, entre altres). Cinc categories dominen les exportacions de productes ecològics de la Comunitat: hortalisses, fruita seca, vins, olis i fruites. Entre estos cultius es concentra prop del 75% dels productes valencians exportats.

Per a José Antonio Rico “estes dades demostren la contínua evolució del sector ecològic de la Comunitat Valenciana i estem fent-ho de forma ordenada gràcies a la posada en marxa de l'I Pla de Producció Ecològica. El nostre objectiu és el de continuar millorant el camp valencià, oferint al consumidor productes sans, de major qualitat i respectuosos amb el medi ambient, que és el que ens està demandant”, ha finalitzat.

 

• © valenciadiario.com © valenciadiario.es - 2015-2019 (Todos los derechos reservados).
• Queda terminantemente prohibida la reproducción total o parcial de los contenidos ofrecidos a través de esta Web, salvo autorización expresa de valenciadiario.com, o de valenciadiario.es.
• Queda prohibida toda reproducción a los efectos del artículo 32,1, párrafo segundo, Ley 23/2006 de la Propiedad Intelectual. 
• Queda prohibida la distribución, puesta a disposición, comunicación pública y utilización, total o parcial, de los contenidos de esta Web, en cualquier forma o modalidad, sin previa, expresa y escrita autorización, incluyendo, en particular, su mera reproducción y/o puesta a disposición como resúmenes, reseñas o revistas de prensa con fines comerciales o directa o indirectamente lucrativos, a la que se manifiesta oposición expresa.