laveudegandia.com / laveudelasafor.com

Diario de actualidad de la comarca de La Safor / Valencia


Momento de la ofrenda floral
Foto: José Mendieta/2019
Fuente: Compromís Més Gandia Unida
Valencia 15
de abril de 2019

14 D'ABRIL: COMPROMÍS MÉS GANDIA UNIDA RECORDA AL PORT LES VÍCTIMES DEL COLP D'ESTAT FRANQUISTA

 

• “Com corríem quan venia la Pava. Semblava que s’acabava el món. Quan sentíem el soroll de les seues hèlixs corríem a resguardar-nos als refugis que hi havien a Gandia. Al Grau no teníem res més que el suport entre nosaltres i aferrar-nos a l’esperança que ens provocava pensar que aquell dia no ens tocava. Ací no hi havia res, no sé què buscaven. Sols unes quantes taronges que treballàvem de sol a sol que ens servien només per poder menjar i tindre un sostre”.

A través d’aquestes paraules m’explicava una persona major del Grau el que es va viure durant la Guerra Civil a Gandia. Ho contava amb ràbia. La ràbia de pensar que els valor republicans s’havien esvaït poc a poc. La ràbia de pensar que estaven destruint l’única forma que tenien de viure: el port. La ràbia de pensar que aquells que es feien anomenar “ el bando nacional” en realitat era el bàndol dels invasors. Quina incoherència veritat?


Momento de la ofrenda floral - Foto: José Mendieta/2019


No obstant això, els seus ulls també ens deixaven entreveure la lluita dels gandians i gandianes que van resistir fins a l’últim moment. Que no renunciaren. I l’esperança i la il·lusió de pensar que ara, els seus fills i nets, continuen defensant aquells valors pels quals havien patit tant. Pot ser aquesta persona ja no veja que finalment ho aconseguirem, que destruirem el feixisme per sempre, però se li va dibuixar un somriure quan li contava que encara hi ha gent com nosaltres que seguim combatent, que no els ho posarem gens fàcil i que finalment guanyarem. Aleshores em va contestar: “doncs ja estic més tranquil·la, fill”.

 

• © laveudegandia.com © laveudelasafor.com - 2015-2019 (Todos los derechos reservados).
• Queda terminantemente prohibida la reproducción total o parcial de los contenidos ofrecidos a través de esta Web, salvo autorización expresa de laveudegandia.com, o de laveudelasafor.com.
• Queda prohibida toda reproducción a los efectos del artículo 32,1, párrafo segundo, Ley 23/2006 de la Propiedad Intelectual. 
• Queda prohibida la distribución, puesta a disposición, comunicación pública y utilización, total o parcial, de los contenidos de esta Web, en cualquier forma o modalidad, sin previa, expresa y escrita autorización, incluyendo, en particular, su mera reproducción y/o puesta a disposición como resúmenes, reseñas o revistas de prensa con fines comerciales o directa o indirectamente lucrativos, a la que se manifiesta oposición expresa.