laveudegandia.com / laveudelasafor.com

Diario de actualidad de la comarca de La Safor / Valencia


Momento de la rueda de prensa
Foto: Carolina Woodward/2019
Fuente: Ayuntamiento de Gandia
Valencia 04
de abril de 2019

GANDIA PROGRAMA ACTIVITATS DE DIVULGACIÓ DEL PARC ARQUEOLÒGIC DEL CASTELL DE BAIRÉN

 

• Sota el títol ‘Bairén, l’estel de Gandia’, comencen hui mateix al Palau Ducal dels Borja amb l’exposició gràfica “Bairén” (18.30 h) i les conferències: “L’arquitectura ferida Bairén” (19 h), a càrrec de l’arquitecte Rafael Soler Verdú, i “El castell de Bairén i l’arquitectura militar d’Al-Andalus” (19.20 h), amb l’arquitecte Antonio Almagro Gorbea. Continuen el dimecres, 10 d’abril, a les 19.30 h, amb les conferències: “Hisn Bayran. Castell de Bairen o de Sant Joan”, de l’arqueòleg Josep A. Gisbert Santoja i “Hisn Turis. El Castell de Turís”, a cura d’Enric Dies Cusi i José Tierno Richart.

El projecte està finançat pels fons europeus Feder, que contemplen l’obligatorietat de la seua divulgació, la Generalitat i l’Ajuntament. Es restauraran part de les seues restes, hi haurà il·luminació ambiental, un centre d’interpretació, es recuperarà la vegetació existent o es portaran a terme rutes per als vianants i ciclistes, entre d’altres actuacions. Amb 3 objectius fonamentals: Dignificar i recuperar el nostre patrimoni; Reforçar i recuperar la nostra essència i identitat; Augmentar la nostra oferta turística, apostant fortament pel turisme cultural i de qualitat.

L’Alcaldessa de Gandia, Diana Morant, acompanyada del regidor de Patrimoni, Xavi Ródenas i l’arquitecte municipal, Fernando Mut, ha presentat aquest matí les activitats obertes a la ciutadania per donar a conèixer el projecte d’Habilitació del Parc Arqueològic del Castell de Bairén (declarat com a Bé d’Interés Cultural) que contempla una sèrie d’activitats públiques per a divulgar-lo.

Cal destacar que el projecte té un pressupost global de 700.000 EUROS, amb finançament de la Unió Europea (programa Fons Feder, amb 399.999 euros), Generalitat Valenciana i Ajuntament de Gandia. Així, la divulgació del projecte era un dels requisits establerts pel fons Feder per a poder optar a les ajudes.

TRES OBJECTIUS BÀSICS

Amb el projecte del Parc Arqueològic del Castell de Bairén es restaurarà part de les seues restes, hi haurà il·luminació ambiental, es realitzarà un centre d’interpretació, es recuperarà la vegetació existent o es portaran a terme rutes per als vianants i ciclistes, entre d’altres actuacions.

Amb 3 objectius fonamentals: Dignificar i recuperar el nostre patrimoni; Reforçar i recuperar la nostra essència i identitat; Augmentar la nostra oferta turística, apostant fortament pel turisme cultural i de qualitat.

“Gandia vol sumar al binomi platja-ciutat un tercer element patrimonial, el qual contribuirà a fer valdre el Castell de Bairén i el seu entorn. Volem que el Castell de Bairén siga un nou i potent punt d’atracció turística que contribuïsca a la desestacionalització i que a la vegada done a conéèxer un monument històric que ha estat en l’oblit. Gandia és cultura. A la nostra ciutat tenim molta cultura per oferir”, ha assegurat Morant.

En aquest sentit, Ródenas ha recordat la importància de la recuperació del patrimoni, la seua posada en valor, tant per a la ciutadania, com per al turisme cultural, similar als altres que ja estan funcionant amb èxit, com ara: La recuperació i apertura al públic dels refugis de la guerra civil (Peixateria i Prado) i la Cova del Parpalló, la difusió de tots els elements relacionats amb la Gandia dels Borja i la dels tres escriptors cabdals del Segle d’Or valencià: Joanot Martorell, Ausiàs March i Roís de Corella o els projectes en marxa dels centres d’interpretació del Morabit o l’Espai Muralles, etc... “Comencem una altra fase il·lusionant, amb l’oportunitat de recuperar el nostre patrimoni, per a sentir-nos orgullosos com a poble i poder oferir-lo als visitants. De fet, les actuacions ha fet la ciutat en matèria de patrimoni han tingut una gran acceptació”. El regidor de Patrimoni ha destacat l’esforç del departament d’Urbanisme, amb Mut al capdavant del projecte, així com de l’anterior Arqueòleg Municipal, Joan Cardona.

Al projecte es lliga tot el potencial de l’antic món musulmà i la conquesta de Jaume I, amb el turisme cultural i patrimonial. “Busquem posar en valor part de la nostra història i un element abandonat, però molt present en el subconscient de la ciutadania. Per això, el títol ‘Bairén, l’estel de Gandia’, fa referència a l’escut de la ciutat i a la simbologia d’este element tan singular. El treball ha estat possible gràcies a l’esforç dels millors tècnics per a un projecte de gran complexitat tècnica. Gràcies a la col·laboració de la UPV, arqueòlegs de Dénia, historiadors, o els treballs de Joan Climent, de l’anterior arqueòleg Municipal, Joan Cardona, l’actual, Joan Negre, etc.”, ha declarat Mut.

PROGRAMA D’ACTIVITATS

Les activitats, amb el títol ‘Bairén, l’estel de Gandia’ s’enceten hui mateix al Palau Ducal dels Borja:

* A les 18.30 h, l’exposició gràfica ‘Bairén’. Estarà al Palau Ducal fins al dia 30. Estarà oberta des d’esta vesprada a les 18.30 hores per a mostrar el projecte amb alçament de plànols (amb els quals s’han utilitzat drons i les tècniques més modernes perquè la ciutadania puga “llegir” i interpretar les restes d’esta fortalesa històrica); reproduccions de plànols històrics; o un vídeo on es fa un recorregut per tot el castell, per l’aire, donant-li la volta, etc.

4 CONFERÈNCIES (SALÓ DE CORONES):

* Dijous 4 d’abril: “L’arquitectura ferida Bairén” (19.20 h), amb Rafael Soler (arquitecte reconegut i especialista en restauració arquitectònica) i “El castell de Bairén i l’arquitectura militar d’Al-Andalus”, amb Antonio Almagro (arquitecte i catedràtic, màxim especialista en l’arquitectura militar d’Al-Andalus).

* Dimecres 10 abril: “Hisn Bayran. Castell de Bairen o de Sant Joan” (19.30 h), amb Josep A. Gisbert (arqueòleg municipal Dénia, amb un gran prestigi a la Comunitat Valenciana), i “Hisn Turis. El Castell de Turís”, a càrrec dels doctors en Història Enrique Dies i José Tierno (que explicaran l’exemple de la restauració del castell de Turís).

“Amb este interessant cicle d’activitats que hem programat, volem parlar del que vam ser, però també del que som, de com som i el que serem. I és que no hi ha al món cap societat avançada que no es preocupe, mime i vetlle pel seu patrimoni cultural, per la seua història i per difondre el seu llegat. La Unesco, de fet, està convençuda que cap progrés pot ser durador sense un component cultural fort. I, Gandia, amb la creació del Parc Arqueològic del Castell de Bairén, serà més rica en patrimoni i recursos turístics”, ha conclòs l’Alcaldessa.

 

• © laveudegandia.com © laveudelasafor.com - 2015-2019 (Todos los derechos reservados).
• Queda terminantemente prohibida la reproducción total o parcial de los contenidos ofrecidos a través de esta Web, salvo autorización expresa de laveudegandia.com, o de laveudelasafor.com.
• Queda prohibida toda reproducción a los efectos del artículo 32,1, párrafo segundo, Ley 23/2006 de la Propiedad Intelectual. 
• Queda prohibida la distribución, puesta a disposición, comunicación pública y utilización, total o parcial, de los contenidos de esta Web, en cualquier forma o modalidad, sin previa, expresa y escrita autorización, incluyendo, en particular, su mera reproducción y/o puesta a disposición como resúmenes, reseñas o revistas de prensa con fines comerciales o directa o indirectamente lucrativos, a la que se manifiesta oposición expresa.