laveudegandia.com / laveudelasafor.com

Diario de actualidad de la comarca de La Safor / Valencia


Momento de la rueda de prensa
Foto: AyuGandia/2019
Fuente: Ayuntamiento de Gandia
Valencia 13
de marzo de 2019

BRIGADA FORESTAL MUNICIPAL: FONAMENTAL EN LA PREVENCIÓ D'INCENDIS I GESTIÓ AMBIENTAL SOSTENIBLE

 

• Creada al juny de 2018, està finançada amb ajudes de la Generalitat Valenciana (programes EMPUJU i EMCUJU). Des de l'Ajuntament s'aposta per la seua continuïtat.
• Està composada per quatre peons i un enginyer forestal que fan treballs de prevenció d'incendis i gestió forestal en els espais naturals de la Xarxa d'Infraestructures Verdes de Gandia (XiveGa) no afectats per l'incendi del passat estiu.

El regidor delegat de Gestió Responsable del Territori, Xavier Ródenas, ha comparegut hui davant els mitjans de comunicació per a presentar els treballs de la brigada forestal municipal en els espais naturals de la nostra localitat.

La creació d'una brigada forestal ha format part dels objectius traçats per l'actual govern municipal i fins i tot de les propostes de la ciutadania dins dels pressupostos participatius del passat any. “Lamentablement, al poc temps de promoure aquests pressupostos participatius, on aquesta proposta no va eixir triada, vam patir l'incendi de Marxuquera”, ha recordat l'edil.

Des de juny de 2018, la brigada forestal és una realitat gràcies al finançament de la Generalitat Valenciana (programes EMPUJU i EMCUJU). “No l'havíem presentada encara perquè l'incendi va copar tota la informació i no volíem que es mal interpretara”.

La brigada actual està formada per quatre peons i un enginyer forestal que estan duent a terme treballs de prevenció d'incendis i millora de gestió forestal, entre els quals es troben intervencions auxiliars entre la urbanització de Santa Marta i la propietat municipal del Pla Xiquet; l'eliminació de vegetació en els murs del castell de Bairén; l'obertura d'una senda en el centre d'interpretació Parpalló-Borrell; manteniment de camins al Coll de la Rafaela o treballs vinculats al control de la vegetació. En breu, està previst obrir un camí entre el Centre d'Atenció Integral (CAI) i el pont de Daimús.

“La idea és que aquesta brigada tinga continuïtat, no amb la mateixa gent segurament , perquè els programes EMPUJU i EMCUJU acaben al juny, però esperem tindre altres persones que mantinguen visca aquesta brigada forestal que, més enllà d'un projecte polític, ha de ser un projecte de ciutat consensuada i que els governs que vinguen facen l'esforç de mantindre-ho”, ha posat l'accent el regidor.

- Així mateix, Ródenas ha al·ludit a la importància de comptar amb un enginyer que dirigisca els treballs forestals en coordinació amb el departament de Territori.

- La brigada treballa en el marc de la XiveGa, Xarxa d'Infraestructures Verdes de Gandia, i els seus components van identificats amb una samarreta verda que així ho acredita.

- La seua gestió és fonamental no solament per a la prevenció d'incendis, sinó també en la gestió forestal sostenible, que ajuda perquè el bosc cresca més ràpid.

Ródenas ha recordat que la brigada forestal treballa exclusivament en territoris de la XiveGa que no s'han vist afectats per l'incendi del passat estiu. “Per a la recuperació d'aqueixes zones cremades l'Ajuntament va rebre una inversió de 2,2 milions d'euros de la Generalitat i del Ministeri i l'empresa pública Tragsa fa treballs cada sis mesos”.

* Les actuacions forestals es regeixen per les directrius marcades en el Pla de prevenció d'incendis forestals i el Pla especial del Parpalló-Borrell.

 

• © laveudegandia.com © laveudelasafor.com - 2015-2019 (Todos los derechos reservados).
• Queda terminantemente prohibida la reproducción total o parcial de los contenidos ofrecidos a través de esta Web, salvo autorización expresa de laveudegandia.com, o de laveudelasafor.com.
• Queda prohibida toda reproducción a los efectos del artículo 32,1, párrafo segundo, Ley 23/2006 de la Propiedad Intelectual. 
• Queda prohibida la distribución, puesta a disposición, comunicación pública y utilización, total o parcial, de los contenidos de esta Web, en cualquier forma o modalidad, sin previa, expresa y escrita autorización, incluyendo, en particular, su mera reproducción y/o puesta a disposición como resúmenes, reseñas o revistas de prensa con fines comerciales o directa o indirectamente lucrativos, a la que se manifiesta oposición expresa.