laveudegandia.com / laveudelasafor.com

Diario de actualidad de la comarca de La Safor / Valencia


Momento de la visita
Foto: AyuTavernes/2019
Fuente: Ayuntamiento de Tavernes de la Valldigna
Valencia 14
de enero de 2019

LA COVA DEL BOLOMOR, UN REFERENT DEL PALEOLÍTIC EN CREIXEMENT

 

• L’Ajuntament ha rebut de la Diputació de València i del Patronat Provincial de Turisme de València subvencions superiors als 235.000 euros per a l’execució del Centre d’arqueologia experimental al jaciment, del qual ja s’han completat les obres de la segona fase.
• El consistori treballa per a donar valor a un dels jaciments referents del paleolític a escala estatal i europea per les valuoses troballes en la cova.

La cova del Bolomor és un dels actius més importants del patrimoni cultural i històric de Tavernes i l’Ajuntament treballa per a reivindicar un dels jaciments referents del paleolític a escala estatal i europea. En esta tasca de dinamització i difusió del patrimoni i de les troballes de la cova del Bolomor per a situar-la com una referència turística i arqueològica del territori valencià i estatal, la col·laboració entre el consistori municipal i la Diputació de València té hi té paper molt important. El projecte del Centre d’Arqueologia Experimental (Carex) a Bolomor n’és un clar exemple.

La Diputació de València va concedir a l’Ajuntament una subvenció de 110.600 euros a través del Servei de Cooperació Municipal, en relació amb les ajudes econòmiques destinades a inversions financerament sostenibles, per a l’execució del Carex. Prèviament, el Patronat Provincial de Turisme de València, fruit del conveni signat per la Diputació i el consistori, va atorgar una ajuda de 125.000 euros per a dur a terme la primera fase de l’adequació de l’entorn i la revaloració del jaciment arqueològic de la cova del Bolomor.

Estos dies han conclòs les obres de la segona fase del futur Carex, en què s’han adequat els terrenys del complex ubicat en el camí de l’Ombria i s’han millorat les infraestructures amb la construcció d’una porxada, on es duran a terme les activitats i els tallers didàctics relacionats amb la cova del Bolomor. Estos treballs es sumen als de la primera fase, en què l’Ajuntament va comprar els terrenys, va habilitar una esplanada com a zona d’aparcament, va instal·lar una pèrgola, una àrea recreativa, un aparcament per a bicicletes, tanques de fusta i papereres. Una vegada acabats els treballs del Carex, el complex servirà com a espai d’interpretació i experimentació i s’hi podran descobrir els orígens i les característiques del poblament paleolític europeu.

Divendres passat, la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, va visitar la cova del Bolomor i els avanços del Carex, acompanyada per l’alcalde de Tavernes, Jordi Juan, i regidors del consistori. La vicepresidenta va mostrar la seua satisfacció pel treball que du a terme l’Ajuntament en un “jaciment molt important per a Tavernes, per al País Valencià i l’Estat”. “El Carex és una obra important per a donar a conèixer el paleolític i continuar treballant en la cova de Bolomor, on l’home va començar a controlar el foc. Les administracions tenim l’obligació d’ajudar a conèixer-lo”, va afegir Maria Josep Amigó.

Per altra part, Jordi Juan va explicar la importància del centre d’arqueologia experimental perquè “serà un referent de l’arqueologia de la prehistòria del territori valencià i de l’Estat”. La cova ja és un referent científic, i l’Ajuntament li ha donat valor per a transformar-la en un atractiu turístic i patrimonial. Estem il·lusionats perquè sabem el potencial que té el jaciment amb la troballa de les restes neandertals més antigues en terres valencianes i pel coneixement que dóna sobre el domini del foc que tenia l’home de Bolomor”.

 

• © laveudegandia.com © laveudelasafor.com - 2015-2019 (Todos los derechos reservados).
• Queda terminantemente prohibida la reproducción total o parcial de los contenidos ofrecidos a través de esta Web, salvo autorización expresa de laveudegandia.com, o de laveudelasafor.com.
• Queda prohibida toda reproducción a los efectos del artículo 32,1, párrafo segundo, Ley 23/2006 de la Propiedad Intelectual. 
• Queda prohibida la distribución, puesta a disposición, comunicación pública y utilización, total o parcial, de los contenidos de esta Web, en cualquier forma o modalidad, sin previa, expresa y escrita autorización, incluyendo, en particular, su mera reproducción y/o puesta a disposición como resúmenes, reseñas o revistas de prensa con fines comerciales o directa o indirectamente lucrativos, a la que se manifiesta oposición expresa.