valenciadiario.com / valenciadiario.es

Diario digital Progresista / Ecologista / Solidario / Defensa del trabajador / Defensa del consumidor / Defensa de los animales


Las aves y la pesca
Foto: VD/2018
Fuente: SEO/BirdLife
Valencia 27
de diciembre de 2018

OCELLS ¿AL CAP?, NO A LES XARXES

 

• Pescadors de cent embarcacions del Mediterrani, en acció pe evitar captures accidentals d’ocells en els seus arts.

Els pescadors de més de cent embarcacions de la Mediterrània ho han dit clar: "Volem pescar peixos, i no ocells". Per això, treballen amb l'equip de biòlegs del projecte Zepamed de SEO/BirdLife per identificar els arts de pesca més conflictius, els llocs més recurrents i els moments més perjudicials. Es tracta de capturar peixos sense provocar víctimes accidentals entre els ocells marines (ni, al cap i a la fi, cap altra espècie que no sigui objectiu de la pesca). Aquest problema ha estat identificat per científics i conservacionistes com un dels principals causants del declivi de nombroses espècies, entre les quals sobresurt la baldriga balear, l'ocell més amenaçat d'Europa.

Després d'un any de treball conjunt en aquest projecte liderat per SEO/BirdLife, amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica, es poden destacar diversos assoliments:

1- Implicació de prop d’un centenar d'embarcacions de diferents arts -palangre, tresmall, nanses, encerclament i arrossegament- de l'àmbit mediterrani, tant en les costes ibèriques com a les illes Balears.

2- Avaluació del problema, intercanvi de reflexions i recerca conjunta de solucions a la captura accidental d'aus.

3- Treball específic de presa de dades per escrit de més de cinquanta embarcacions col·laboradores, a través de quaderns de camp, amb especial èmfasi en espais de la Xarxa Natura 2000 marina.

4- Assaig de noves mesures de mitigació de les captures accidentals, com l'anomenat "tub ocultaesquers" i un repel·lent olfactiu.

5- Identificació de les zones amb major incidència en les captures accidentals, també conegudes com bycatch.

6- Realització del video: Pescadors y ocells, els aliats del mar

Y EL 2019, NOUS REPTES

Els avenços de Zepamed també han donat com a resultat la continuïtat del projecte al llarg del 2019. Per a aquest any es preveu:

1- Ajustar encara més el camp d'actuació i de recollida de dades cap a les zones, èpoques i modalitats de pesca amb més incidència de captures, segons la informació recollida el 2018.

2- Millorar el coneixement sobre l'esforç pesquer a la zona d'estudi, especialment l'alternança d'arts menors, com el palangre i els tresmalls.

3- Animar els pescadors a experimentar de forma individualitzada les mesures de mitigació identificades.

4- Celebrar un taller entre pescadors i científics, amb participació d'experts d'altres països que aportin les seves experiències positives.

5- Elaborar una guia d'ocells marins adreçada al turisme pesquer, que posi en relleu la importància dels ocells com a suport a aquesta activitat.

Aquest projecte, amb un nom que fa referència a les Zones d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) a la Mediterrània, compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica en el marc del Programa Pleamar, cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP).

 

• © valenciadiario.com © valenciadiario.es - 2015-2018 (Todos los derechos reservados).
• Queda terminantemente prohibida la reproducción total o parcial de los contenidos ofrecidos a través de esta Web, salvo autorización expresa de valenciadiario.com, o de valenciadiario.es.
• Queda prohibida toda reproducción a los efectos del artículo 32,1, párrafo segundo, Ley 23/2006 de la Propiedad Intelectual. 
• Queda prohibida la distribución, puesta a disposición, comunicación pública y utilización, total o parcial, de los contenidos de esta Web, en cualquier forma o modalidad, sin previa, expresa y escrita autorización, incluyendo, en particular, su mera reproducción y/o puesta a disposición como resúmenes, reseñas o revistas de prensa con fines comerciales o directa o indirectamente lucrativos, a la que se manifiesta oposición expresa.