laveudegandia.com / laveudelasafor.com

Diario de actualidad de la comarca de La Safor / Valencia


Josep Fernández Peris, hijo adoptivo de Tavernes
Foto: AyuTavernes/2018
Fuente: Ayuntamiento de Tavernes de la Valldigna
Valencia 06
de junio de 2018

TAVERNES NOMENA JOSEP FERNÁNDEZ PERIS FILL ADOPTIU DE LA CIUTAT

 

• L’arqueòleg compleix quasi 30 anys al capdavant de les excavacions de la cova del Bolomor.
• El Ple de l’Ajuntament acordà este dilluns 4 de juny, per unanimitat, atorgar-li la distinció proposada pel govern municipal.
• L’investigador va estar acompanyat en l’acte de nomenament per la seua família i amics, i per la resta de l’equip investigador de la cova del Bolomor.

El Ple de l’Ajuntament de Tavernes de la Valldigna va atorgar dilluns passat, per unanimitat, a Josep Fernández Peris el títol de Fill Adoptiu de la ciutat. “És un honor doble: d’una banda, poder compartir amb el grup d’arqueòlegs este reconeixement i els èxits aconseguits; i d’una altra, fer aflorar de nou tots els sentiments que em desperta el treball fet durant estos anys”, va declarar l’investigador.

Segons relatà Josep Fernández, en 1989 es van iniciar les excavacions, finançades per la Diputació de València i amb el suport de la Universitat de València. Inicialment s’abordaren les primeres datacions i estudis estratigràfics, que van concloure situant la presència de l’home fa uns 500.000 anys en la Valldigna i en la resta de les terres valencianes.

No va ser fins al 1999 quan es va descobrir la primera troballa d’una resta humana, datada fa uns 120.000 anys, a la qual en seguiren una dotzena més els anys següents. “Els estudis geogràfics, estratigràfics, climàtics, etc. van permetre la reconstrucció de l’evolució geològica de la Valldigna i de la nostra Mediterrània durant el Quaternari, explicant els canvis i avatars de la fauna, la botànica, el clima, el nivell de la mar, les conductes prehistòriques humanes, etc.”.

Uns anys després, en 2004, es produí la troballa de les llars de foc més antigues conegudes, amb una edat de 250.000 anys, que situà la investigació del Bolomor en l’avantguarda dels estudis sobre l’origen de la tecnologia del foc i han convertit Bolomor en un referent del Paleolític europeu.

L’investigador del Museu de la Prehistòria de València destacà que “la cova ha sortit de les seues fronteres del paratge de l’Ombria, de l’espessor del seu frondós i meravellós barranc, i ha arribat no sols a la comunitat científica i acadèmica, sinó també a la resta de la societat. Moltes persones gaudeixen hui de les seues propostes de difusió i divulgació”.

“Des dels primers anys, el meu treball de recerca ha estat vinculat a la història de Tavernes, i això m’ha permés gaudir del privilegi de recuperar els fets del seu més antic passat prehistòric i, a la fi, el meu vincle de milers d’anys i de present amb Bolomor i Tavernes s’ha fet intemporal”; així va concloure Josep Fernández la seua intervenció d’agraïment.

 

• © laveudegandia.com © laveudelasafor.com - 2015-2018 (Todos los derechos reservados).
• Queda terminantemente prohibida la reproducción total o parcial de los contenidos ofrecidos a través de esta Web, salvo autorización expresa de laveudegandia.com, o de laveudelasafor.com.
• Queda prohibida toda reproducción a los efectos del artículo 32,1, párrafo segundo, Ley 23/2006 de la Propiedad Intelectual. 
• Queda prohibida la distribución, puesta a disposición, comunicación pública y utilización, total o parcial, de los contenidos de esta Web, en cualquier forma o modalidad, sin previa, expresa y escrita autorización, incluyendo, en particular, su mera reproducción y/o puesta a disposición como resúmenes, reseñas o revistas de prensa con fines comerciales o directa o indirectamente lucrativos, a la que se manifiesta oposición expresa.