valenciadiario.com / valenciadiario.es

Diario digital Progresista / Ecologista / Solidario / Defensa del trabajador / Defensa del consumidor / Defensa de los animales

Fuente: CCOO-PV
Valencia 16 de abril de 2018

INFORME SOCIOLABORAL DE CCOO PV SOBRE LES BRETXES DE GÈNERE I LA DESIGUALTAT LABORAL AL PAÍS VALENCIÀ

 

• La Secretaria de la Dona, Polítiques LGTBI i Institucional de CCOO PV denuncia en l’Informe que les treballadores pateixen menor ocupació, taxes d’atur majors (19,1 %) i parcialitat (28,9 %) i segregació ocupacional persistent. Aquestes bretxes dificulten la promoció i redunden en pitjors remuneracions, cotitzacions i futures pensions: la bretxa salarial valenciana (34,3 %) supera l’estatal.

Un mes després de la participació massiva en la mobilització sense precedents del 8 de març, el sindicat avalua mitjançant aquest informe anual el diagnòstic de la realitat a abordar i la marxa de la planificació del treball contra les bretxes de gènere en l’àmbit laboral.

En aquest informe es destaca que la nova ocupació creada en el darrer any s’ha centrat fonamentalment en el sexe masculí. Ja que dels 62.000 nous llocs de treball creats al País Valencià, el 80 % han estan ocupats per homes (49.200), mentre que tan sols 12.900 dones han aconseguit ocupació. Això fa que, entre altres qüestions, la reducció de l’atur tinga una repercussió major entre el sexe masculí; la taxa d’atur masculina se situa en el 14,8 %, mentre que la femenina es manté en el 19,1 %.

En l’Informe també es destaca la persistència de la segregació ocupacional, és a dir, la concentració desproporcionada de dones en determinades ocupacions que solen ser les més precàries i d’homes en altres,- la qual cosa provoca remuneracions salarials més baixes per a elles i limitacions en les seues carreres professionals. Així, el 61,4 % de les persones ocupades en el comerç i l’hostaleria al nostre territori són dones.

Quan es tracta d’activitats relacionades amb l’entreteniment o el treball domèstic el percentatge ascendeix al 70 %. Aquesta és una de les bretxes de gènere que dificulten l’accés de les dones al mercat de treball.

Una altra és l’elevada taxa de parcialitat, el 28,9 % de les dones estan contractades a temps parcial, mentre que entre els homes la xifra no arriba al 10 %. Així doncs, set de cada deu contractes amb jornada parcial són signats per dones, la majoria de caràcter involuntari per recaure en elles les tasques de cura, la qual cosa limita les seues possibilitats de promoció, de millora salarial i repercuteix negativament en cotitzacions i futures pensions. De tal manera, que el salari mitja de les dones valencianes hauria d’augmentar-se en 6.107,76 euros a l’any per igualar-se amb el dels homes.

CCOO EXIGEIX AL GOVERN MESURES CONCRETES CONTRA L’EXPLOTACIÓ LABORAL DE LES DONES

Si seguim aquesta línia reivindicativa i de proposicions, la Secretaria de Dones i Igualtat ha presentat aquesta setmana un document en el qual s’exposen una sèrie d’estratègies i de propostes per a combatre les desigualtats i discriminacions en el mercat de treball.

Entre els objectius prioritaris: cal acabar amb la segregació educacional, professional i ocupacional; lluitar contra la discriminació per raó de gènere i diversitat sexual; implantar una protecció social igualitària i acabar amb la violència masclista.

REIVINDICACIONS CONCRETES CCOO

1.- Crear un grup de treball permanent, en el qual participen Govern i interlocutors socials, per eliminar la bretxa salarial, actuant sobre els dos factors que expliquen en major percentatge la bretxa salarial de gènere: la feminització de les jornades parcials i la masculinització dels complements salarials.

2.- Iniciar un procés de diàleg social tripartit per escometre les reformes legals necessàries, en concret una Llei d'igualtat salarial.

3.- Encomanar al Pacte de Toledo un estudi de les desigualtats i discriminacions de gènere en el sistema de protecció social, així com de les possibles mesures correctores a curt i mitjà termini.

4.- Un pla de xoc per a l'ocupació que tinga en compte la dimensió de gènere: fomentar ocupació de qualitat i atendre les situacions més vulnerables i precàries, aturades de llarga durada, majors de 45 anys, sense ocupació anterior o aturades amb menors a càrrec.

5.- Millorar les prestacions per atur i establir una Renda Mínima Garantida com a nou dret subjectiu, per rescatar de la situació d'extrema necessitat 2 milions de persones, de les quals el 70 % són dones.

6.- Establir l'obligatorietat de negociar plans d'igualtat en empreses de menys de 250 treballadores i treballadors. 

7.- Coresponsabilitat entre dones i homes en el repartiment de les tasques familiars i de cures, enfortint els serveis públics.

8.- Un sistema educatiu que promoga principis d'igualtat de gènere en les aules, en l'elecció de les carreres acadèmiques i en les eixides professionals.

9.- Engegar amb urgència el Pacte d'Estat en matèria de violència contra les dones, dotant-lo del pressupost econòmic necessari per a millorar la prevenció, l’atenció i els drets socials i laborals de les dones víctimes de violència.

10.- Aprovar les reformes legals necessàries perquè les dones víctimes de violència no resulten perjudicades per aqueixa raó en l'àmbit laboral.

 

• © valenciadiario.com © valenciadiario.es - 2015-2018 (Todos los derechos reservados).
• Queda terminantemente prohibida la reproducción total o parcial de los contenidos ofrecidos a través de esta Web, salvo autorización expresa de valenciadiario.com, o de valenciadiario.es.
• Queda prohibida toda reproducción a los efectos del artículo 32,1, párrafo segundo, Ley 23/2006 de la Propiedad Intelectual. 
• Queda prohibida la distribución, puesta a disposición, comunicación pública y utilización, total o parcial, de los contenidos de esta Web, en cualquier forma o modalidad, sin previa, expresa y escrita autorización, incluyendo, en particular, su mera reproducción y/o puesta a disposición como resúmenes, reseñas o revistas de prensa con fines comerciales o directa o indirectamente lucrativos, a la que se manifiesta oposición expresa.